De ogen zijn vandaag gericht op wielrenner Mathieu van der Poel als hij op de Olympische Spelen de wegwedstrijd fietst met TeamNL's Daan Hoole en Dylan van Baarle. Zijn ambitie om in Parijs te winnen is groot, zei hij eerder deze week tegen Sportnieuws.nl: "De omstandigheden zijn in mijn voordeel."
Alleskunner, klassiekerkoning, wattage warrior. Er zijn niet genoeg kwalificaties om Mathieu van der Poel (29) te omschrijven. Je zou haast wielercommentator worden voor wat hij allemaal presteert. Alleen al dit seizoen schreef hij zonder met zijn ogen te knipperen het WK in Glasgow op zijn naam, alsmede Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Het parkoers van vandaag is hem op het lijf geschreven, en ook de opzet van de race heeft een Mathieu-watermerk.
Goed uit de Tour
Hij reed een naar eigen zeggen 'teleurstellende' Tour de France, maar dat wil niks zeggen. Vorig jaar was dit ook het geval, en toen fietste hij iedereen het snot voor de ogen op het WK in Glasgow. Gaat hij voor een herhaalrecept in de wegwedstrijd? "Natuurlijk, onbewust kijk je toch naar wat je vorig jaar hebt gedaan en probeer je dat een beetje na te bootsen. Maar als je exact hetzelfde doet, is er nog geen garantie dat je met dezelfde benen aan de start staat. Ieder jaar is anders, zoals de opzet van de Tour ook anders was, met name de laatste week. Maar ik voelde me eigenlijk vrij goed na de Tour, dus daar ben ik blij mee."
3 augustus 2024, 08:53
Mathieu van der Poel is al bijna een jaar de trotse drager van de regenboogtrui. De Nederlandse topwielrenner werd in 2023 in Glasgow op indrukwekkende wijze wereldkampioen en kreeg daarmee het recht om in de speciale trui te fietsen. Maar op de Olympische Spelen in Parijs mag hij het shirt niet aan. Waarom is dat?
Hoog risico
Na de Tour twijfelde hij om naar Spanje te gaan, maar uiteindelijk besloot hij in België te blijven. Daar trainde hij 'best wel stevig': "Vooral intensief, wat altijd nodig is voor mij na een grote ronde. Maar het voelde allemaal vrij goed." Ondanks die matige Tour, wordt hij door velen genoemd als favoriet. Wat vindt hij daarvan? "Het zijn mijn eerste Spelen op de weg natuurlijk. Ik denk dat het gevaar is dat het een ongecontroleerde koers is. Vooral omdat je met weinig renners per land bent. En als er op een onverwachts moment een grote groep wegrijdt waar alle landen mee zijn, kan het zomaar gebeurd zijn. Dat is het hoogste risico voor zaterdag."
3 augustus 2024, 06:12
Mathieu van der Poel is uitgegroeid tot één van de grote uithangborden van de wielersport. De 29-jarige Nederlander heeft ondertussen een erelijst waar je u tegen zegt. Bij zijn grootse prestaties horen ook bijpassende vergoedingen. Alle successen van Van der Poel zorgen ervoor dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn financiële toekomst. Hier lees je hoeveel de wereldkampioen in totaal bij elkaar heeft gefietst.
Olympische status
Wat vindt hij überhaupt voor van het wielrennen op de Spelen? "In het wegwielrennen heb je zoveel andere grote en mooie klassieke dingen die je kunt winnen. Zet dat tegenover het mountainbiken, daar heb je geen monumenten. Dan worden de Spelen binnen een sport meer een ding, net zoals in andere sporten als atletiek, turnen of zwemmen. Dat zijn allemaal sporten waar dit toernooi eens in de vier jaar het hoogste is wat er is. Dat is bij ons net iets anders, maar ja, het blijft wel olympisch natuurlijk."
Weg of mountainbike?
Van der Poel bracht zijn keuze voor de weg op de Spelen - in plaats van de mountainbike - pas vrij laatst naar buiten. Twijfelde hij zo lang? "Tot na Luik-Bastenaken-Luik hadden we nog niks besloten. Ik voelde natuurlijk wel dat ze vanuit de ploeg liever hadden dat ik naar de Tour ging. Ik begreep dat wel. Als wereldkampioen is 2024 natuurlijk wel een uniek jaar. Dat speelde mee in die keuze. Plus dat het parkoers van de weg me wel ligt. Als dit niet het geval was geweest, dan had ik waarschijnlijk voor mountainbiken gekozen."
Olympisch gevoel
Wakkert er een olympische vlam in hem? "Hmm, ik benader het niet echt anders dan andere wedstrijden om eerlijk te zijn. Maar dat had ik in Tokyo ook niet echt met de mountainbike. Dus uiteindelijk is het een wedstrijd zoals een andere, maar waar je een olympische titel kan winnen. Het is een beetje zoals op de WK waar je ook voor je land uitkomt. Ik rijd mijn eigen wedstrijd, het begint bij je eigen benen natuurlijk. En dan moet je in de koers gaan kijken wie er zich nog goed voelt op het laatst en wie daar sterk is."
Voordeel
Van der Poel is fan van de klassieke opzet in kleine teams en zonder communicatie. "Ik ben voorstander om zonder oortjes te koersen, dat heb ik al een paar keer gezegd. Omdat je dan veel meer als renner de beslissing moet nemen. Ik vind dat het mooiere koersen oplevert en minder gestuurd vanuit de auto is. Als renner moet je de koers goed aanvoelen, dat is wel een voordeel voor mij."
Alles over Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.