Olympiërs reageren verbaasd op toelating Armitstead

Olympiërs reageren verbaasd op toelating Armitstead

Trevor Wagener • 15:13, 02-08-2016 / Laatste Update: 00:20, 13-12-2023

Veel Olympische sporters hebben verbolgen gereageerd op de toelating van de Britse wielrenster Lizzie Armitstead. De 27-jarige wereldkampioene ging met succes in beroep bij het sporttribunaal CAS nadat ze was geschorst vanwege het missen van maar liefst drie (!) dopingcontroles.

Volgens het CAS zijn de procedures bij de eerste controle niet goed gevolgd. ,,Ik ben altijd schoon geweest en dat zal altijd zo blijven. Ik ben erg blij dat het CAS mij in het gelijk heeft gesteld'', zei Armitstead, die in juni haar derde dopingcontrole miste en daarna een schorsing kreeg opgelegd. Zondag rijdt Armitstead in Rio de wegwedstrijd voor vrouwen. Vier jaar geleden won de Britse zilver achter Marianne Vos.

Monumentale fout

Veel andere sporters die naar de Olympische Spelen gaan zijn niet blij met de toelating van Armitstead in Rio. Ook landgenoten van Armitstead laten weten de gang van zaken vreemd te vinden. ,,Een monumentale fout. Wat zouden we hier van denken als ze Russisch was?" vraagt de Britse roeier Zac Purchase zich hardop af.

De Canadese mountainbiker Geoff Kabush plaatst zijn vraagtekens bij de gemiste dopingtests van Armitstead. ,,Eén test missen kan gebeuren, maar ik zou erg goed opletten voor de tweede test. Maar er is geen kans dat ik dan ook nog de derde test misloop."

Schorsing

Armitstead is vorig jaar ruim een maand geschorst geweest. Opvallend: niemand wist daar iets van. Behalve haar ploeg en de Britse dopingautoriteit UKAD. ,,Waarom zouden we onrust creëren?", reageert de woordvoerder van haar werkgever, de Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans. ,,We waren bezig met het aanvechten van haar schorsing."

Social media

Ook in Nederland ontstond ophef over de beslissing. Het verhaal van de Britse renster werd onder meer op Twitter niet goed ontvangen.

Raar, raar verhaal. Als ze geen vedette in de Britse sport was geweest, dan had het niet zo gelopen. #armitstead

— Thijs Zonneveld (@thijszonneveld) 2 augustus 2016

Dat Armitstead-verhaal stinkt aan alle kanten.

— Anne Spapens (@Ponckster) 2 augustus 2016

Armitstead mist controle. Zegt “maar ik ben de dag daarna wel gecontroleerd, hoor”. Das een tikkie naïef. (met gevoel voor understatement)

— Martijn Hendriks (@hendriksmj) 2 augustus 2016