Puck Pieterse brak in de armen van koningin Máxima, nog niet klaar voor een interview
i

Puck Pieterse finisht terwijl Prevot feestviert (Getty Images)

Puck Pieterse brak in de armen van koningin Máxima, nog niet klaar voor een interview

Nick Klaessens • 05:00, 29-07-2024 / Laatste Update: 07:23, 29-07-2024

Wereldrecords, levende legendes, strijd, pijn en soms een medaille. De Olympische Spelen zorgen altijd voor onbetaalbare momenten. Onze verslaggever Nick Klaessens is er het hele toernooi bij en schrijft dagelijks een verhaal over wat hem in Parijs bezighoudt.

Het was in de grote zomervakantie van 1992 dat we ergens in Zeeland kampeerden met de tent in een weiland, het stormde als een wilde panter. Mijn broertje (6) en ik (8) lagen op het tweepersoons opblaasmatras te kwartetten. ‘Mag ik van jou in de categorie tafeltennis Bettine Vriesekoop?’ Nee. ‘Heb jij voor mij in de categorie hockey Floris-Jan Bovelander?’ Nee. ‘Ronald Florijn dan, van het roeien?’ Ja. ‘Kwartet!’ Het olympisch kaart- en kwartetspel lag aan de basis van mijn feitenkennis en liefde voor grote toernooien.

Drie droge dagen

Om al die sporten nu in levenden lijve te mogen verslaan voor Sportnieuws.nl is dan ook ronduit fantastisch. En toch was ik blij dat de grote Ronald Florijn vorige week mijn enthousiasme temperde in een interview: “We vergeten dat 80 procent straks gefrustreerd naar huis gaat.”

Vooralsnog is deze uitspraak voor TeamNL nog aan de positieve kant, want voor het eerst sinds 1996 staan ‘we’ nog droog na twee dagen Spelen. In Atlanta wonnen we destijds op de derde dag wel drie bronzen plakken. In de categorie judo Claudia Zwiers en Mark Huizinga, en in de categorie zwemmen Kirsten Vlieghuis.

Vandaag op dag 3 pakken we waarschijnlijk geen medaille, de eerstvolgende mogelijkheid is morgen op de triatlon als Mitch Kolkman en Richard Murray een poging gaan wagen. Het is gelukkig nog niet zo erg als in 1984 toen Willy van de Kerkhof (de judoka, niet de oud-voetbalinternational van PSV) op de négende speeldag het eerste eremetaal omgehangen kreeg. Wel een gouden.

Fietsenmaker

Maar wat was mountainbiker Puck Pieterse dichtbij. Ze kon het zilver al ruiken, de Nederlandse vlag werd al gestreken achter de schermen, koning Willem-Alexander klapte zijn handen rood-wit-blauw en toen pang! Een lekke band voor Puck. Niet dat iemand het kon horen op het gave parcours van Elancourt, want de Franse goegemeente schreeuwde zich schor voor de weergaloze Pauline Ferrand Prevot.

‘Even naar de fietsenmaker' duurt altijd langer dan je geduld aankan, in Pucks geval was het hemeltergend langzaam ondanks dat het gewoon een knappe F1-pitstop was.

Ontroostbaar liep ze een paar keer voorbij de mixed zone, nog niet klaar voor een interview. Ik kon het me zo goed voorstellen. Laat iedereen maar even wachten, je hebt net een zekere olympische medaille verloren door een scherp steentje ergens op de route. Zéker omdat het Franse publiek een niet aflatende orkaan aan geluid produceerde met zingen en joelen voor Ferrand Prevot.

Puck Pieterse voor altijd

Gelukkig hebben we een betrokken koninklijk huis. De bemoedigende woorden van Máxima en Willem-Alexander, de hand op het hart van prinses Alexia; de warmte was voelbaar op een meter afstand. Breken in de armen van koningin Máxima, dat lijkt me ergens ook wel weer fijner dan de fax die Ronald Florijn kreeg van Beatrix en Claus in 1988 na zijn gouden medaille. Wat mij betreft is de naam Puck Pieterse voor de eeuwigheid, het metaal komt nog wel.

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.