Technisch directeur Atletiekunie spreekt van 'extreem historisch goud': 'Hoe krijgt ze het voor elkaar?'
i

Vincent Kortbeek was onder de indruk van de Nederlandse atletiekploeg in Parijs. © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Technisch directeur Atletiekunie spreekt van 'extreem historisch goud': 'Hoe krijgt ze het voor elkaar?'

Nick Klaessens • 12:00, 15-08-2024

Als technisch directeur van de Atletiekunie kijkt Vincent Kortbeek trots en positief terug op de prestaties van de Nederlandse atleten tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Sportnieuws.nl sprak hem vlak na de winnende marathon van Sifan Hassan: "Ik ben op een gegeven moment naar de finish gerend, dit móét ik live zien."

Een kleine twee jaar geleden trad Vincent Kortbeek (41) in dienst bij de Atletiekunie als technisch directeur. De voormalig bobsleeër, die in 2006 zelf als olympiër naar de Winterspelen in Turijn ging, was onder meer verantwoordelijk voor de organisatie in Parijs en de voorbereidende trainingskampen van de atleten en hun coaches. In de brandende zon en met de grootst mogelijke lach op zijn gezicht stond hij de pers afgelopen zondag te woord, na de winnende race van Sifan Hassan.

Kortbeek: "Echt een extreem bizar mooie race van Sifan. We hadden het er net nog over. Alle andere 10 kilometer-loopsters liggen waarschijnlijk nu nog met hun benen omhoog, spierpijn tot en met. En zij wint hier de olympische marathon."

Olympisch kampioen Sifan Hassan is nu moe en heeft pijn: 'Dit goud voelt als 42 medailles'

11 augustus 2024, 16:11

Als er een regel op de wereld was dat je maar één keer in de vier jaar het woordje 'legendarisch' mag uitspreken, dan zouden velen kiezen om die in te zetten op de slotdag van de Olympische Spelen in Parijs. De overwinning van Sifan Hassan op de marathon was er eentje voor in de boeken en voor in de bioscoop. Sportnieuws.nl was erbij en genoot van de energie van de Nederlandse hardloopster. Godzijdank, of beter: alhamdulillah.

Reacties uit het buitenland

Kortbeek had veel reacties gekregen van collega's uit het buitenland, met name 'dat niemand dit voor mogelijk hield'. "Ja, natuurlijk heeft Zátopek dit 50 jaar geleden gedaan, maar dat waren andere tijden. Een vrouw heeft het nog nooit gedaan, en nog nooit iemand op het niveau wat er nu in het lange afstand lopen is. Niemand hield het voor mogelijk dat zij hier met drie medailles weg zou komen. Ik krijg alleen maar berichtjes van collega's uit het buitenland: hoe krijgt Sifan dit voor elkaar?"

Drie afstanden

Dat Sifan Hassan een baanbrekende keuze ging maken om meerdere afstanden te lopen deze Spelen, was al een poos bekend. Welke dat zouden worden, werd pas kort 'voor Parijs' bekendgemaakt. Kortbeek: "We hebben altijd gezegd dat die 1500 meter nergens op sloeg, omdat die finale de avond voor de marathon gelopen werd. Onmogelijk. Als Atletiekunie hebben we ook vragen gesteld over die 10 kilometer. Kijk, de vijf en de marathon combineren - al klinkt dat ook raar - dat leek in het kader van Sifan Hassan logisch. Maar die tien erbij? Daar zijn een paar weken terug ook nog gesprekken over geweest."

"Gewoon sparrend, hoor", benadrukte Kortbeek. "Wij hebben er niet keihard tégen geadviseerd. Er zijn wat testen gedaan, ze gaf zelf aan dat ze een beetje overtraind was. Was het dan handig om dit schema nog steeds op te pakken? Het is niet iets wat je als bond eigenlijk zou willen stimuleren, voor de gewone mensen zullen we maar zeggen. Het gaat ook over normaal en gezond kunnen presteren. Laatst na afloop van de 10 kilometer bij de internationale persconferentie zei Beatrice Chebet dat Sifan Hassan haar voorbeeld was. Dat ze ooit ook een marathon zou willen lopen. En de eerste reactie van Sifan was: 'O, dus over 4 jaar doe jij deze combi ook?' Gelukkig voor haar ging Chebet er niet op in. Bizar. Onderaan de streep is dat het enige passende woord."

Zes medailles

Sifan Hassan won drie medailles, er waren nog drie andere atletiekplakken. "Ik denk dat we twee extreem historische gouden medailles hebben binnengehaald, al klinkt ‘extreem historisch’ wel heel zwaar, haha. Die 4x400 mix was een race waar de wereld ook van op zijn kop stond. En deze marathon gaat internationaal ook wel wat teweeg brengen. Dat je hier twee van dit soort ongekende prestaties neerlegt, waarover de mensen over een paar jaar nog praten, is niet normaal."

Teleurstelling

Er waren ook individuele tegenvallers dit toernooi. Wat had Kortbeek zien gebeuren in het team toen bijvoorbeeld Lieke Klaver en Femke Bol teleurgesteld terug het olympisch dorp in kwamen? "Als ik over één ding heel positief ben, dan is het over hoe de teamgeest het hele toernooi is geweest. Dat begon al tijdens het pre-camp in Liévin, waar we echt als één team in optimale omstandigheden konden fungeren. Teleurstellingen zijn nooit leuk, maar ze zijn er nou eenmaal vaker dan positieve uitschieters. Dus nu gebeurde het inderdaad bij een aantal hoofdrolspeelsters. Maar Lieke zei dezelfde avond nog: 'Ik sta er straks gewoon bij de 4x400, en ik wil die series ook lopen'."

"De atleten zochten veel steun bij elkaar", aldus Kortbeek. "Die 4x400-dames moesten lang wachten voordat in actie mochten komen, zij waren er continu voor die andere meiden. Verder hadden we een dusdanig goede en ruime staf mee, zodat alle atleten nooit zonder coach hoefden te trainen. Laten we niet vergeten dat er over de hele week ook pósitieve resultaten zijn geweest, die bijdroegen aan de teamsfeer. Niels Laros en Stefan Nillessen op de 1500 meter, daar straalt iedereen van. En dan heb je nog andere succesvolle sporters die terugkeren in zo'n olympisch dorp. Dat is anders dan bij een atletiektoernooi, waar je alleen atleten hebt. Zien ze opeens juichende hockeyers of basketballers."