Veelbesproken zaak rondom beachvolleyballer Steven van de Velde is geen kwestie van zand erover
i

Beachvolleyballer Steven van de Velde. © Getty Images

Veelbesproken zaak rondom beachvolleyballer Steven van de Velde is geen kwestie van zand erover

Nick Klaessens • 04:00, 26-07-2024

Wereldrecords, levende legendes, strijd, pijn en soms een medaille. De Olympische Spelen zorgen altijd voor onbetaalbare momenten. Onze verslaggever Nick Klaessens is er het hele toernooi bij en schrijft dagelijks een verhaal over wat hem in Parijs bezighoudt.

Gisterochtend in de ontbijtzaal hoorde ik aan het tafeltje achter me een vrouw met een Australisch accent vertellen dat ze een warme chocomel in haar koffie had gedaan, en dat ze erg blij was met het resultaat. Het leek mij nou eens echt heel goor, maar creativiteit moet je te allen tijde supporten, vind ik. Dus draaide ik me om en gaf een knikje, waarop ze zei: “You’re not from France, are you? Have I offended you now?”

Ik stelde haar gerust, meende ik, door te zeggen dat ik uit Nederland kom. Ze peilde me een beetje en zei: “Dutch, huh? Ik ben in Parijs voor het beachvolleybal. Wat vind jij van…” Ik liet haar niet uitpraten en antwoordde: “Steven van de Velde?” Tussen de croissantjes door gaf ik mijn persoonlijke mening over de kwestie.

Speculatie en onrust

Binnen TeamNL is het stil over de controversiële deelname van beachvolleyballer Steven van de Velde aan de Olympische Spelen. Van de Velde, in 2016 in Engeland veroordeeld voor verkrachting, werpt zijn gitzwarte schaduw over TeamNL. Pieter van den Hoogenband en André Cats gaan vragen van de pers uit de weg. Wat zégt dit zwijgen eigenlijk?

In aanloop naar de Spelen barstte de discussie los. Buitenlandse media doken gretig op de zaak. Van de Velde zit in isolatie buiten het olympisch dorp en heeft geen perscontacten. Deze maatregelen lijken bedoeld om de storm in te dammen, maar bereiken het tegenovergestelde. Door niets te zeggen, laat NOC*NSF ruimte voor speculatie en onrust.

Gemiste kans

Het gebrek aan openheid van Van den Hoogenband, die zijn verbaasdheid over de ophef uitsprak, lijkt bijna misplaatst naïef. Seksuele misdrijven zijn een serieus en gevoelig onderwerp. Ik ben echt voor tweede kansen hoor. Iemand die zijn straf heeft uitgezeten, verdient een kans om verder te gaan met zijn leven. Maar deelname aan de Olympische Spelen is een voorrecht, geen recht. 

Door te zwijgen, lijkt het alsof NOC*NSF deze zorgen niet serieus neemt. André Cats ‘betreurde’ dat mensen beschadigd raken door seksueel geweld. Vertel dat eens in het gezicht van een slachtoffer. Het statement van NOC*NSF op de website is meer marketing dan een empathisch antwoord.

Het is een gemiste kans om juist nu een krachtig signaal af te geven tegen seksueel geweld. Zwijgen is een gemiste kans om slachtoffers te laten voelen dat hun ervaringen serieus worden genomen. Sport staat niet los van de samenleving, het is er juist een afspiegeling van.

Deze tijd vraagt om transparantie en verantwoordelijkheid. “We moeten het goede voorbeeld geven als sportwereld”, zei de choco-koffiemevrouw. Haar tafelgenoot vroeg me: “Besef je wel dat je met een Australische legende aan het praten bent? Ze deed mee aan drie Olympische Spelen en won goud in Sydney 2000.” Nee, ik had niet door dat dit Kerri Pottharst was. En ook niet dat de tafelgenoot Ellie Cole was, Australisch meest succesvolle Paralympiër.

Alles over Olympische Spelen

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel en bekijk onze olympische video's.