Waarom de bronzen Nederlandse zwemmer Caspar Corbeau zijn interviews altijd in het Engels doet
i

Caspar Corbeau doet zijn interviews (nog) in het Engels. ©Getty Images/screenshot NOS, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

Waarom de bronzen Nederlandse zwemmer Caspar Corbeau zijn interviews altijd in het Engels doet

18:35, 10-09-2024 / Laatste Update: 12:07, 07-01-2025

Caspar Corbeau doet zijn interviews in het Engels en dat is opvallend. De Nederlandse zwemmer lijkt in gesprekken namelijk Nederlands prima te verstaan, maar kiest er toch voor om in 'vol Amerikaans' te antwoorden. Op de Olympische Spelen in Parijs pakte hij verrassend brons voor TeamNL.

Het valt veel mensen extra op tijdens de Olympische Spelen. Het grootste sportevenement ter wereld trekt nou eenmaal veel bekijks. Voor en na zijn zwemwedstrijden staat Corbeau altijd netjes de media te woord. Zijn specialiteit is de 200 meter schoolslag en dat was te zien in Parijs. Hij veroverde verrassend het brons op de 200 meter schoolslag. Eerder haalde hij ook de finale van de 100 meter schoolslag, maar tikte toen nog als laatste aan.

Engels interview met Nederlandse woorden

Na het halen van de finale op de 200 meter, met een indrukwekkende tijd, stond hij weer voor de microfoon van de NOS. Tussen al zijn Engelse antwoorden piepten een paar Nederlandse woorden. Zoals 'zeker' op de vraag of hij zichzelf in de finale wel pijn gaat doen om tot het uiterste resultaat te komen. Maar hele interviews in het Nederlands, dat kan hij nog niet.

Nederlands leren

In een interview met TeamNL liet Corbeau weten dat hij zich 'steeds meer Nederlander voelt'. Hij is namelijk in Amerika geboren, uit Amerikaanse ouders. Alleen bij zijn Nederlandse opa en oma, die al in de jaren zestig van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden, leerde hij de Nederlandse cultuur kennen. Via de taal-app Duolingo leert hij zijn nieuwe taal. Zijn status nu? Fifty-fifty, geeft hij toe. Maar dat is al beter dan de 'tachtig-twintig' die het was.

Terug naar Amerika?

Voorgoed teruggaan naar zijn geboorteland ziet hij echt niet meer zitten. Nederland is waar hij voorlopig blijft. “Vrienden in de VS vroegen me om weer te switchen, maar ik ga niet terug. Ik ben gelukkig met waar ik nu ben. Nederland heeft me al zoveel geboden, zowel in de sport als in life. Met dat laatste bedoel ik de mogelijkheid om te reizen. Ik woon hier tien minuten fietsen van het zwembad en heb alles wat ik nodig heb: de supermarkt, een ziekenhuis, het zwembad en zelfs het vliegveld is dichtbij.”

Oranje Boven-tattoo

Hij houdt van Nederland en is 'een beetje klaar' met Amerika, geeft hij eerlijk toe tegen De Volkskrant. "Ik zou nooit een Amerikaanse vlag of adelaar laten tatoeëren. Tegenwoordig is het daar zo verdeeld. Alles wat als politiek statement gezien kan worden, wil ik niet op mijn lijf zetten." Wel heeft hij dus een 'Oranje Boven'-tattoo op zijn arm gezet. "Het kan lastig zijn als buitenstaander. Niks verstaan, de taal niet spreken; maar ik voelde juist een warm welkom."

Caspar Corbeau denkt na olympisch brons al over nieuwe tattoo: 'Het wordt in elk geval geen Eiffeltoren'

1 augustus 2024, 00:41

De Amerikaanse-Nederlander Caspar Corbeau zwom woensdagavond naar een ongekend knappe bronzen medaille. In een meeslepende Marchand Mania-gekte bleef hij in het kielzog van de Franse legende en de Australiër Stubblety-Cook. Sportnieuws.nl sprak (Engels) met de medaillewinnaar: "Ik race al sinds 2019 tegen Leon. Die sfeer hier in het stadion? Dat is alleen maar positieve energie, het maakt me sneller."