De raceklassen onder de Formule 1 hebben het moeilijk: ‘Proberen drijvende te blijven’

6 april 2020

Marco Okhuizen

De Formule 1 staat stil, maar in de klassen daaronder ook. En bij die kleine teams zijn de financiële zorgen al snel zorgwekkender, ook bij het Nederlandse VAR en MP Motorsport. "Het zou wel heel triest zijn als wij straks het loodje leggen in een jaar dat de GP van Nederland terug op de kalender had moeten komen."


De Red Bulls, Mercedessen en Ferrari’s van deze wereld, die slaan zich wel door deze crisis. Maar wat met de kleinere teams? De brede basis onder de top van de autosport? Daar groeien de zorgen, nu het raceseizoen maar niet op gang komt vanwege corona. Ook in de Nederlandse racewereld.

'Proberen drijvende te blijven'
Bij Van Amersfoort Racing (VAR), actief in de Formule 3 en 4. En bij MP Motorsport, actief in de Formule 2 en 3. "Ieder raceteam probeert nu drijvende te blijven, in de hoop dat het straks in juli allemaal weer een beetje kan beginnen", vertelt Frits van Amersfoort, oprichter van VAR, tegen het AD.

Familie
Al zijn collega’s en concurrenten delen die zorgen, weet Van Amersfoort. "We draaien volledig op budgetten die de coureurs mee moeten brengen. Dat is de structuur bij alle raceteams. Maar onze contractpartners, de achterban, de familie van de coureurs, die willen toch graag dat je een x aantal races gaat rijden, waar ze voor hebben betaald. En komt daar de klad in: dan gaat het moeilijk worden. Dan willen ze geld terug, betalen ze niet meer. En dat is mijn grootste zorg."

Hoofdpijn
Bij collega Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport, klinken dezelfde geluiden. "Voor ons is het nu vooral spannend of het seizoen nog van start gaat, ja of nee. Zolang het nog tot een seizoen komt, is er geen nood aan de man. Maar moeten daar straks dikke strepen door, dan hebben we wel hoofdpijn, ja", voorziet Dorsman. "Maar goed, op het moment hebben heel veel mensen het slechter dan wij, dus ga ik me maar geen depressie aanpraten."