🎥 | Teleurstellend IndyCar-debuut Van Kalmthout: bocht te ruim = crash 💥

7 juni 2020

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout zal zijn 1e IndyCar-race graag willen vergeten. De 19-jarige coureur van Ed Carpenter Racing crashte in Genesys 300 namelijk in de 38ste ronde. De race werd gewonnen door de Australiër Scott Dixon, die ruim 150 rondes aan de leiding reed.


Debutant Van Kalmthout nam een bocht te ruim en verloor de macht over zijn stuur. Bij zijn crash, die zonder grote gevolgen bleef, nam hij Álex Palou mee. Via de boordradio maakte de Nederlander zijn excuses.

Samenvatting van de race. Lees verder onder de video:


'Mijn schuld'
"Ik had me mijn debuut heel anders voorgesteld”, zei de Nederlandse tiener na afloop. "Het was volledig mijn schuld. Ik ga hier een maand goed over nadenken. Het is een goede les, hoop ik.”

Reactie van Van Kalmthout. Lees verder onder de video:


Schade door training
Eerder op de dag was ‘Veekay’ ook al gecrasht in de training. Daarbij liep zijn bolide flinke schade op, waardoor hij de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan. Daarom moest hij achteraan starten.

Topfit
Vanwege het coronavirus werden de training, de kwalificatie en de race op dezelfde dag afgewerkt. Door het virus werd de start van het seizoen ook uitgesteld. Van Kalmthout zat de afgelopen 2 weken in Mexico in quarantaine om toestemming te krijgen naar de Verenigde Staten te reizen. "Ik ben enorm opgelucht dat het is gelukt”, zei hij nog. "Ik ben topfit en goed uitgerust en ga me nu met het team voorbereiden op mijn eerste IndyCar-race.”

Doornbos
Robert Doornbos was in 2009 de laatste Nederlander die zijn opwachting maakte in de IndyCar.