♟| Terwijl corona de sportwereld stillegt, gaat alleen dít toernooi door: ‘Vreemd, bizar’

23 maart 2020

De coronacrisis heeft de (sport)wereld stil gezet. Toch is er 1 topsporttoernooi dat wel door is gegaan én bezig is: het kandidatentoernooi. Dit schaakevenement wordt in het Russische Jekaterinenburg gehouden.


8 schakers strijden daar om een plekje in de WK-tweekamp. Nederlander Anish Giri is 1 van de deelnemers. Door nu goed te schaken hoopt hij later in het jaar tegenover wereldkampioen Magnus Carlsen te zitten.

"Het is een vreemd toernooi, onder bizarre omstandigheden", zei Jeroen van den Berg vanuit Rusland tegen de NOS. Hij is waarnemer bij de schaakbond FIDE en daarom aanwezig. "We zijn volgens mij het enige topsportevenement ter wereld nu." Als vanzelfsprekend wordt het toernooi zonder publiek of andere aanwezigen gespeld.

Corona-vrij
Volgens Van den Berg zijn er genoeg veiligheidsmaatregelen genomen. "In de perszaal zitten geen journalisten meer bij elkaar, toeschouwers zijn er ook niet en in het hotel is alles erop gericht om besmettingen te voorkomen. 2 keer per dag worden we gecontroleerd op verhoging en deze week krijgt iedereen ook een specifieke coronatest."

Volgens Van den Berg is het momenteel in Jekaterinenburg ook veilig. "Cijfers uit Rusland zijn doorgaans niet betrouwbaar, maar het aantal corona-gevallen lijkt mee te vallen. Het openbare leven gaat ook gewoon door, ik zie weinig mensen met mondkapjes lopen, het lijkt hier beter dan in Nederland. Het enige waar ik me in mijn achterhoofd zorgen om maak, is of ik wel thuiskom."

Gestrand?
De terugreis kan nog wel eens een probleem worden, zei hij. "Ik moet zeggen dat ik er zelf ook wel aan denk, maar ik zie het volgende week wel. De situatie verandert soms per uur." Dat het toernooi nog altijd gespeeld wordt, is volgens Van den Berg niet zo gek. "Voetballers willen voetballen. Wielrenners willen fietsen en schakers willen schaken. Dit is voor hen het belangrijkste toernooi van het jaar."

Het moet ook wel doorgaan vanuit het schaak-oogpunt, aldus Van den Berg. "Bovendien is er al een datum voor de WK-tweekamp, dus als dit toernooi wordt afgelast komt de bond daar later mee in de knel, want het wordt niet makkelijk het de komende maanden uit te spelen ergens ter wereld."