Handbalmannen mogen hopen op eerste WK sinds 1961

14 april 2022

EPA

De Nederlandse handbalmannen zijn dicht bij het WK. En dat is bijzonder, want Oranje deed in 1961 voor het laatst mee aan het WK. De mannen, welteverstaan. Donderdag wonnen de heren een belangrijke kwalificatiewedstrijd in en van Portugal: 33-30.


Zondag is dé beslissing. Dan staat om 14:00 uur het beslissende duel met Portugal op het programma. In Eindhoven wordt dan bepaald wie er naar het WK gaat.

Wedstrijdverloop
Nederland en Portugal zijn vrijwel gelijkwaardig, 2 landen uit de Europese subtop. Uitgerekend in de periode dat Portugal in de tweede helft haar geliefde en door opponenten gevreesde 7:6-spelletje wil spelen - zonder doelman, met een extra cirkelspeler - slaat Oranje toe. Dan scoort Luc Steins vanaf de eigen achterlijn, het doel is na een Portugese aanval immers leeg. Dan profiteert Dani Baijens twee keer van slordig balverlies van de tegenstander. 

De wedstrijd is van begin tot einde spannend, maar Nederland blijft na een voordelige marge van 4 treffers (23-27) aan de goede kant van de score. Na een gelijke stand (30-30) maken hoekspeler Jeffrey Boomhouwer (6 doelpunten), de sterke Dani Baijens (7 goals) en topscorer Kay Smits (10 treffers) de doorslaggevende scores.