Ook judoka Koffijberg kan Nederlandse eer op medailleloze dag niet redden

Facebook Roy Koffijberg

Trevor Wagener • 19:35, 17-11-2017 / Laatste Update: 16:58, 05-01-2024

De 1e dag van de Grand Prix judo in Den Haag was een flinke teleurstelling voor de Nederlandse ploeg. Het team wist geen enkele medaille te pakken.

Ook Roy Koffijberg (foto op archief) slaagde daar niet in. Hij kwam vrijdag het verst en streed in de klasse tot 60 kilogram om het brons, maar moest die medaille aan de Mongoliër Armatuvshon Dashdavaa laten. De judoka uit Arnhem won in de lichtste klasse bij de mannen van de Iraniër Mohammad Rashnonezhad, maar was daarna kansloos tegen Ashley MacKenzie, die liefst 4 keer waza-ari maakte. De Brit boog later in de finale voor de Turk Bekir Ozlu.

Koffijberg won in de herkansingen van de Rus Sachavat Gadzjiev, maar lag tegen de Mongool Dashdavaa al na 14 tellen op zijn rug. "Ik baal uiteindelijk wel van mijn uiteindelijke 5e plek", zei hij tegen de NOS. "Maar ik ben wel een ervaring rijker."

Volgende keer beter

De overige 12 Nederlanders werden in eerdere stadia al uit het toernooi op de Sportcampus Zuiderpark geknikkerd. De Nederlandse equipe, die in totaal 45 judoka's op de deelnemerslijst heeft staan, lijkt zaterdag meer kans op medailles te hebben: Zo verschijnen onder anderen Juul Franssen, die na een lange afwezigheid haar rentree maakt, Kim Polling, Sam van 't Westende en Frank de Wit op de welberoemde tatami.