Naomi Visser kan slechts toezien hoe legende Simone Biles al haar 22e(!) WK-goud pakt

10 oktober 2019

ANP

Naomi Visser speelde niet meer dan een figurantenrol in de Biles-show. Daar draaide de meerkampfinale van de vrouwen op de WK in Stuttgart op uit. De 1.42 meter kleine Simone Biles stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. Visser eindigde als 23e van de 24 finalisten in de Hanns-Martin Schleyer Halle. Vorig jaar in Doha werd ze nog 14e.


Door Marcel Luyckx:

Van haar voornemen om beter te doen dan in de kwalificatie van afgelopen zaterdag kwam niets terecht. Op vloer moest ze zich na een sprongserie met de hand opvangen. Vanaf dat moment vocht de 18-jarige Papendrechtse een achterhoedegevecht. Op sprong helde ze bij de landing te ver voorover.

Op brug, haar favoriete toestel, beleefde ze een dieptepunt. Ze kwam hard in aanraking met de mat toen ze van de lage naar de hoge ligger overging met een halve draai (Shaposhnikova). Bij de hervatting leek ze daarna even de weg kwijt.

Op balk toonde Visser veerkracht, bleef op het smalle toestel en bracht haar meerkamptotaal op 51.166 punten. Dat was ruim 2 punten minder dan in de kwalificatie.

Slagveld en legende Simone Biles
De meerkampfinale ontaardde op brug in een waar slagveld. De nummers 2 en 3 van de kwalificatie liepen er onherstelbare schade op in de jacht op medailles. Onder hen Europees kampioene Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk. Daardoor leek voor Nina Derwael, koningin van de brug, de weg open naar een medaille. De Belgische verspeelde haar kansen op sprong, waardoor ze als 5e eindigde.

De strijd om goud had even goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Simone Biles behaalde haar 2e gouden plak in 3 dagen en alweer haar 22e gouden WK-medaille sinds 2013. Nog eentje erbij en dan staat ze gelijk met de Rus Vitaly Tsjerbo, de meest succesvolle turner in de WK-geschiedenis met 23 maal goud. Komend weekeinde krijgt Biles nog 4 kansen in de toestelfinales om daar overheen te gaan.