Hierdoor werd Mark Tuitert fan van curling: 'Het is technisch, tactisch en je moet lenig zijn'
i

WCF / Richard Gray

Hierdoor werd Mark Tuitert fan van curling: 'Het is technisch, tactisch en je moet lenig zijn'

Trevor Wagener • 20:08, 30-03-2018 / Laatste Update: 03:39, 07-01-2024

Raar maar waar en nee het is echt geen dolletje: in het snikhete Las Vegas begint zaterdag het WK curling! Ondanks het missen van de Olympische Spelen ontstond in Nederland een kortstondige curlinghype. Voormalig schaatser Mark Tuitert begrijpt dat wel.

Een steen loslaten op een ijsbaan die je vervolgens een beetje moet bijsturen met een bezem. Hoe moeilijk kan het zijn? Langzaam maar zeker verdwijnen de vooroordelen over curling. Het stoffige imago maakte afgelopen maanden plaats voor een kleine hype, mede dankzij het populaire tv-programma De Curling Quiz met teamcaptains Mark Tuitert en Ellen Hoog.

De oud-schaatser gaat het WK voor mannen, vanaf zaterdag in woestijnstad Las Vegas, op afstand zeker volgen. Tuitert maakte vroeger ook de grap dat hij na zijn carrière altijd nog kon gaan curlen. Al doende merkte hij ook hoe moeilijk het is. En raakte hij enthousiast over de sport.

Curling kijken

"Curling is wereldwijd best groot, in Canada staat het gewoon aan in de kroeg. Als Nederland zich had geplaatst voor de Olympische Spelen, en dat had zomaar gekund, had het hele land naar curling gekeken. En als je eenmaal kijkt, word je gegrepen en zet je de tv ook niet meer uit."

Wat is dan het mooie van curling? Dat er veel meer in zit dan je op het eerste oog ziet, vindt Tuitert. "Alleen de worp zelf is al ingewikkeld en kent vele parameters. Gewoon rechtdoor gooien gaat niet, de steen gaat sowieso curlen. Dus je moet een draai meegeven, maar ook de snelheid is daarop van invloed, want hoe zachter je gooit, hoe harder de steen draait. En dan moet je inschatten hoeveel druk je geeft op de bezem."

Boost

En er zijn spelelementen genoeg! "Het is technisch en tactisch, want het draait om de laatste steen, daarmee kan je je tegenstander pesten. Je moet fit zijn voor het vegen en lenig zijn om in balans te blijven." De prestaties van het Nederlands team, vorig jaar voor het eerst sinds 23 jaar weer op een WK, en De Curling Quiz hielpen de populariteit omhoog.

Ook de adoptie van de sport door sportmarketingbureau Triple Bureau was van belang. Waar voorheen de nationale selectie het jarenlang met beperkte middelen moest doen, kwamen er nu ineens sponsoren is dus de interesse van het brede publiek werd gewekt. Eerder deze maand werd in Twente zelfs een heus open NK georganiseerd. Curlen op vrijgezellenfeesten en op teamuitjes, het gebeurt steeds meer.

Toppers

Alleen willen de spelers van Oranje de komende week ook serieuze aandacht voor de sport door te laten zien dat ze bij de wereldtop horen. In het Orleans Hotel is Zuid-Korea vrijdagavond de 1e tegenstander.