Deze Nederlandse judoka’s mogen in ieder geval naar de Spelen

14 februari 2020

EPA

De judobond heeft de eerste judoka's aangewezen die Nederland moeten vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio. Het gaat om Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg). De atleten moeten op 2 juni wel voldoen aan de internationale eisen, maar dat lijkt geen probleem te worden.


Voor wereldkampioen Van ’t End en De Wit wordt het hun 2e Olympische Spelen na die van Rio de Janeiro in 2016. Franssen, Tsjkadoea en Korrel bereiden zich voor op hun debuut.

"We hebben als selectiecommissie gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in een vroeg stadium judoka’s aan te wijzen", legt directeur topsport Tjaart Kloosterboer uit. "Het gaat nu om de gewichtsklassen waarin momenteel 1 judoka voldoet aan de internationale eisen en 2 gewichtsklassen waarin weliswaar 2 judoka's op dit moment voldoen, maar de selectiecommissie en de coaches unaniem waren."
Overige klassen
In de overige gewichtsklassen valt in mei een besluit. "Naast dat we kwalificatie proberen af te dwingen in de klasse -57 kg, hebben we nog in drie klassen een ongekende luxe om uit 2 topjudoka’s te kunnen kiezen voor 1 startbewijs. Na de EK begin mei zullen we na overleg met de coaches de keuze maken,"vertelt Kloosterboer.