Olympisch voetbal: Spanje met ongekende Houdini-act naar halve finale

REUTERS

Martijn Baars • 14:51, 31-07-2021 / Laatste Update: 17:48, 13-12-2023

Spanje heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de halve finale van het olympische voetbaltoernooi. In de 91ste minuut kwamen de Spanjaarden op achterstand tegen Ivoorkust, maar uiteindelijk won de toernooifavoriet alsnog: met 5-2.

Net als tegen Egypte moest FC Barcelona-verdediger Óscar Mingueza al vroeg gewisseld worden bij Spanje. Ronald Koeman zag hoe zijn pupil na 10 minuten gewisseld werd. Direct na het uitvallen van Mingueza maakte Manchester United-verdediger Eric Bailly de 0-1 voor Ivoorkust. Spanje herstelde die schade na een half uur via Dani Olmo, samen met Unai Simón, Pau Torres, Eric García, Pedri en Mikel Oyarzabal een van de Spanjaarden die eerder ook al op het EK uitkwam. Via Oyarzabal dacht Spanje ook nog voor rust op 2-1 te komen, maar daar stak de VAR een stokje voor.

Blessuretijd

De 1-1 ruststand leek lange tijd ook de eindstand te worden. Tot de 91ste minuut werd er namelijk niet meer gescoord. Tót Ivoorkust in blessuretijd toesloeg. De 33-jarige Max Gradel dacht de grote man van de avond te worden met de 1-2 voor Ivoorkust, maar dat was buiten geklungel in de Ivoorkust-defensie gerekend. Na een voorzet lukte het de verdedigers niet om de bal weg te werken, waarna Rafael Mir één minuut na zijn invalbeurt toch nog de 2-2 tegen de touwen werkte.

Doelpuntrijke verlenging

Verlenging moest de beslissing brengen en daarin maakte Spanje korte metten met Ivoorkust. Oyarzabal benutte in de 98ste minuut een penalty, waarna Mir na zijn heldenrol in de reguliere speeltijd ook in de verlenging nog eens 2 keer scoorde. Spanje gaat zodoende naar de halve finale en speelt daarin tegen de winnaar van Japan - Nieuw-Zeeland.