Russische turners hebben ongekende inhaalrace en verslaan alsnog China

9 oktober 2019

AP

Tijdens het WK Turnen in Stuttgart hebben de turners van Rusland in een zinderende teamfinale wereldkampioen China onttroond. Een mislukte oefening van Wei Sun op het laatste toestel, rekstok, werd de titelhouder fataal.


Slotturner Nikita Nagorny maakte het karwei voor de Russen af: 261.726 tegen 260.729. Ruim 1 punt verschil, terwijl de Chinezen nog een voorsprong van 1.4 punt koesterden toen ze aan de rekstok begonnen.

De Russen stonden na 2 van de 6 onderdelen (vloer en voltige) slechts 5e. Ze kwamen daarna sterk terug. Het brons ging net als vorig jaar naar het vijftal van Japan.

Taiwan
De verrassende finalist Taiwan beet ook in de eindstrijd van zich af. Het team onder leiding van Sadao Hamada, weinig succesvol in zijn tijd als bondscoach van Nederland, eindigde als 6e. Uitschieters voor Taiwan waren de topscores van Chia-Hung Tang op rekstok (14.916) en Chih Kai Lee op voltige (15.0).

Nederland
Vorig jaar in Doha stond Nederland nog in de teamfinale. Daarin werd het 8e en laatste. In Stuttgart eindigde het team van bondscoach Bram van Bokhoven kansloos in de achterhoede: 19e.