Springruiter Maikel van der Vleuten is in vorm: ‘Daar droom je van’

4 juli 2020

EPA

Met 2 Grand Prix-overwinningen op rij kan springruiter Maikel van der Vleuten zich geen beter begin van het na-coronaseizoen wensen. Dit weekeinde gaat hij in Saint Tropez voor de 3de Grand Prix uit de reeks van 3.


,,Zoiets, zo te beginnen, daar kun je van dromen”, zegt Van der Vleuten (32) tegen het Algemeen Dagblad. ,,Maar het is niet zo eenvoudig. Nu valt alles 2 weken op rij super op de juiste plaats.” De periode voordat het wedstrijdseizoen voorzichtig van start ging duurde lang en maakte onzeker. ,,We waren maanden op dezelfde plek, dan doe je je best om ze conditioneel goed te houden door trainingen, maar je zoekt toch altijd de bevestiging die je pas bij een wedstrijd krijgt.”

Belletje met Saint Tropez
Het is ook makkelijker om paarden gemotiveerd te houden als er wedstrijden gereden kunnen worden, zegt Van der Vleuten telefonisch telefonisch vanuit Saint Tropez. ,,Dat zie ik, dat ze het spelletje mooi vinden. Als je bij een wedstrijd op ze gaat zitten merk je dat ze gelijk een stuk fanatieker zijn, dat er iets meer blijheid en gretigheid is.”

Sinds woensdag is hij terug in de Zuid-Franse badplaats waar hij deze week op het hoogste niveau uitkomt. Voor Van der Vleuten is het zijn eerste Grand Prix in Saint Tropez. Het is een wedstrijd met nauwelijks publiek. ,,Ik heb begrepen dat het hier ook de voorgaande jaren altijd wel iets rustiger was, maar nu zijn er maar een paar mensen op de bühne, ruiters en verzorgers. Het is mooier voor volle tribunes te rijden dan voor lege, maar ja, nu heeft iets anders even voorrang. We zijn vooral blij dat we weer kunnen.”

Spelen
De Olympische Spelen zijn een jaar verschoven, naar de zomer van 2021. Maar of het evenement dan doorgaat is allerminst zeker. ,,Ik hou mijn hart vast”, zegt de springruiter die in 2012 in Londen onderdeel uitmaakte van het team dat olympisch zilver won. ,,Het is in Europa nu aardig onder controle. Maar er zijn ook veel plekken waar dat nog helemaal niet zo is. Bij de Spelen komen sporters van over heel de wereld, dat zie ik op dit moment nog niet zo positief in, maar ik hoop dat het verandert.

,,Ik denk dat het voor iedere sportman een droom is om daar mee te doen, ook voor mij dus. En in mijn geval heb ik een paard dat nog vrij jong is, wat scheelt, maar er zijn ook sporters die juist nu op hun top zijn, of een paard hebben dat nog een jaar mee kan. Het zou erg zijn als zo’n evenement niet doorgaat.”