‘Nederlandse turnbond wist van wangedrag Wevers, maar stelde hem toch aan’

30 oktober 2020

ANP

De Nederlandse turnbond heeft coach Vincent Wevers 6 jaar geleden als bondstrainer aangesteld, terwijl de KNGU wist dat hij eind 2013 mede vanwege grensoverschrijdend gedrag was ontslagen bij zijn club Topturnen Oost Nederland (TON). Dat melden Noord-Hollands Dagblad en NRC.


Oud-pupillen, trainers en bestuurders vertellen dat Vincent Wevers ook na 2007 turnsters geestelijk en fysiek heeft mishandeld. Zelf verklaarde de trainer deze zomer na enkele beschuldigingen dat hij in dat jaar zijn gedrag had veranderd na een verontrustende rapportage over het trainingsklimaat bij TON. Uit correspondentie en gesprekken met bestuurders, trainers en (ex-) turnsters stellen beide kranten dat Wevers ook daarna turnsters fysiek en geestelijk bleef mishandelen en dat hij mede vanwege dat grensoverschrijdend gedrag in 2013 werd ontslagen bij TON.

'Anders'
Wevers zegt zich ‘niet in de schets te herkennen’. "Mijn beleving van dit opgetekende verhaal is anders. Verder kan en wil ik niet reageren om zoveel mogelijk recht te doen aan de lopende onderzoeken."

Hans Gootjes, ex-topsportmanager bij de KNGU, wilde niet op het artikel reageren. De turnbond wacht de uitkomsten van een onderzoek naar Wevers af.