Nederlandse volleybalsters stoten door naar EK-finale

EPA

Bart van der Wijst • 20:29, 30-09-2017 / Laatste Update: 09:06, 07-01-2024

Een puike prestatie van de Nederlandse volleybal vrouwen. Zij hebben vandaag de finale van het EK bereikt na een overwinning op Azerbeidzjan. Het team van Jamie Morrison begon niet al te best, kwam ijzersterk terug, gaf een set onnodig weg, maar won wel: 20-25, 25-19, 25-19, 25-27 en 15-12.

In de finale wacht of Servië, of Turkije. Zij spelen later op de avond hun wedstrijd. Nederland verloor dit toernooi al van de Serviërs in de groepsfase.

Omweg

Via een flinke route kwam Nederland in de kwart- en vervolgens halve finale. Eerst moest er een play-off duel gespeeld worden tegen Kroatië. Die werd, evenals de wedstrijd bij de laatste 8 tegen Italië, eenvoudig gewonnen.

Vandaag ging het wat lastiger tegen het gastland, zij begonnen namelijk fel voor eigen publiek. In de 2de set had trainer Morrison een antwoord gevonden op het aanvallende spel van Azerbeidzjan. Ook daarna was het kassa, Nederland was in set 3 heer en meester.

Ruggensteun

Op het laatst werd het nog spannend, toen de vrouwen in het blauw massale steun kregen van de supporters. Na een flinke voorsprong - en een matchpoint - gaf Oranje de 4de set alsnog weg, waardoor ze met een flinke boost de laatste ingingen. Ook daar was het nagelbijten, maar Nederland kon de zenuwen op het juiste moment in bedwang houden.