Oude toppaarden alsnog herenigd in Tubbergen

Oude toppaarden alsnog herenigd in Tubbergen

admin • 10:02, 17-04-2014 / Laatste Update: 11:23, 13-12-2023

TUBBERGEN - De vier voormalige en intussen gepensioneerde toppaarden van de voormalige stal Eurocommerce, Les Etoiles, Monaco, Montreal en Geneve worden alsnog herenigd op een wei van de BWG Stables in Tubbergen.

"Juist waar nu de meeste regen is gevallen, waren de meeste problemen met droogte." Hij doelt op Walcheren en West-Zeeuws-Vlaanderen. In Ritthem werd tussen zondagavond laat en dinsdagmorgen vroeg 98 millimeter neerslag gemeten; in Sint Kruis 99, volgens het KNMI. "Een betrouwbare weeramateur heeft in Sluis zelfs 102,5 millimeter gemeten", zegt Broeke. "Normaal valt er over de hele maand augustus 60 millimeter. Statistisch gezien komt zo'n situatie als nu maar eens in de honderd jaar voor. Maar je weet hoe statistieken zijn: morgen kan er zomaar wéér honderd millimeter uit de lucht vallen."



De landbouw heeft van de wateroverlast weinig last, denkt Broeke. "Die had echt wel last van de droogte en zal nu juist blij zijn geweest, temeer omdat het geen al te zware buien waren. Alles bij elkaar is er nog steeds sprake van een neerslagtekort. En dat is normaal voor de zomer. In de zomer verdampt er altijd meer water dan er regen valt."



Er is één categorie boeren die wél iets te klagen heeft: de tarwetelers. Landbouwer Johan Dhondt uit Biervliet schat dat nog maar zo'n 25 procent van de tarwe geoogst is. De rest staat nog op het land, maar wordt eerder natter dan droger. "Ik heb zelf zo'n zes hectare wintertarwe. Wat je niet kunt oogsten, wordt elke dag een beetje grauwer en zwarter, met gevaar op schot. Dat wil zeggen dat de korrel in de aar gaat kiemen en het graan niet meer geschikt is voor consumptie." Op dit moment is dat nog niet aan de orde, maar het moet snel droger worden, zegt Dhondt. "Misschien dat de combines vrijdag of zaterdag het land op kunnen. Nu is het niet te doen, het land is nog veel te sappig."