KNSB laat junioren niet naar WK in Japan gaan vanwege corona: ‘Met pijn in het hart’

13 januari 2021

Nederland, schaatsland! We doen alleen niet mee aan het WK Junioren op de langebaan in Japan. De schaatsbond heeft het nationale juniorenteam woensdag van de deelnemerslijst gehaald.


Het WK is in Hachinohé City, op 19 tot en met 21 februari. Corona is opnieuw de boosdoener: Vanwege onzekerheden over onder meer onderwerpen als maatregelen, waren aanleidingen voor de KNSB om dit besluit te nemen. "Het is misschien wel voor het eerst in de historie dat Nederland ontbreekt op het WK", zei Peter Kolder - bondscoach junioren van de KNSB -, zoals te lezen viel op de website. "Dit besluit nemen we met pijn in het hart."

Ambities
"We hadden bovendien weer enkele titels te verdedigen. Maar wanneer je naar Japan afreist, moet het wel verantwoord zijn. Wij zaten met te veel onzekerheden." De afgelopen weken had de bond veel contact met de ISU. Dit was voor de KNSB niet genoeg. Toch is er meer!

Tussen de potentiële WK-deelnemers zitten enkele rijders die de voorbije maanden met corona zijn besmet. Zij lopen daardoor grote kans om in Japan een positief testresultaat te krijgen. Is dat het geval, dan zou voor die rijder meteen een streep door de wedstrijden gaan. Hij/zij zou bovendien minimaal 14 dagen in quarantaine moeten... niet best en relaxed.

Gedoe
Wat ook als een reden werd geoemd, is dat buitenlandse deelnemers pas op 14 of 15 februari Japan mogen binnenreizen. Dit maakt figuurlijk landen en acclimatiseren en bovendien het verwerken van kutdingen als jetlags zeer lastig.