Anni Friesinger-Postma is al enkele jaren gestopt als topschaatsster. Toch is ze nog wekelijks op ijzers te vinden, maar dan in een andere vorm. Tegenwoordig speelt de 48-jarige Duitse ijshockey. Want: sporten is belangrijk, vindt ze.
In 2002 werd Friesinger olympisch kampioene in Salt Lake City op de 1500 meter. Daar kwamen in 2006 en 2010 nog twee gouden medailles bij op de ploegenachtervolging. Dat bleek gelijk ook haar laatste kunststukje, want ze stopte er na de laatste Winterspelen mee. Een jaar eerder trouwde ze met de Nederlandse schaatser Ids Postma.
14 februari 2025, 18:27
Ireen Wüst is misschien wel de grootste sporter die Nederland ooit heeft voortgebracht. De voormalig topschaatsster is de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden en pakte tijdens haar carrière ook een enorme lading aan titels op EK's en WK's. Tegenwoordig is Wüst vooral te zien als analist en 2025 begon met bijzonder privénieuws: de schaatsster verwacht met een oud-collega haar eerste kindje.
IJshockey
Ondanks kapotte knieën (artrose) en astma geniet Friesinger-Postma van ijshockey. "Ik kwam er mee in aanraking door mijn kinderen, die allebei in de Oostenrijkse Bundesliga spelen", zegt ze tegen Apotheken Umschau. "Ik wilde ijshockey beter begrijpen, dus startte ik in een gemixt team. Sinds 2023 speel ik bij een vrouwenteam in Inzell."
In tegenstelling tot haar profcarrière jaagt Friesinger-Postma een keer niet op gouden medailles of records, maar op overwinningen. "Het is een teamsport, het draait allemaal om timing. Je wint en verliest samen. Ik houd ervan. Ik kan inmiddels goed schieten", vindt de Duitse.
15 januari 2025, 15:30
Wie aan Mark Tuitert denkt, denkt waarschijnlijk direct aan die ene dag in 2010 waarop hij in Vancouver naar olympisch goud schaatst op de 1500 meter. Maar het leven van de voormalig topschaatser kende naast die hoge piek ook een aantal diepe dalen.
Kinderen
Friesinger-Postma juicht het toe dat haar twee dochters zo actief bezig zijn. "Sport is zo belangrijk voor kinderen. Omdat je aan je lichaam werkt en ook een balans creëert tussen het dagelijks leven en school. Omdat je leert omgaan met nederlagen - en dat hard werken beloond wordt. Het vormt je zeker", verzekert ze.
"Toen ik actief was, hadden we veel goede atleten en mensen gingen er slordig mee om. Ze bouwden te snel op, de gewichten waren te zwaar: zo kreeg ik mijn knie- en rugblessures. Als een van mijn dochters ziek is, blijft ze thuis en herstelt ze", is Friesinger-Postma stellig. "Dat was vroeger niet iets wat je als vanzelfsprekend beschouwde."
15 januari 2025, 18:20
Marianne Timmer heeft met onder meer tien Nederlandse sprinttitels en drie gouden medailles op de Olympische Spelen een erelijst om u tegen te zeggen. Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Timmer, want ze verloor op jonge leeftijd een goede vriendin en moest ook twee scheidingen verwerken.
Astma geen struikelblok
Volgens de Duitse is het onzin dat mensen met astma niet kunnen sporten. "Helemaal niet! Je moet ze rustig aan sport laten wennen, zodat ze hun lichaam beter leren kennen. Er zijn een aantal geweldige ademhalingsoefeningen die je leren hoe je kalm kunt blijven als je een astma-aanval hebt."
Friesinger-Postma is in ieder geval nog altijd actief, ondanks haar knieproblemen. "Skiën gaat prima, fietsen ook. Het enige wat ik niet meer kan is joggen. Het doet pijn, de impact is te hoog."