Nuis nog steeds boos op Koelizjnikov: 'Hadden alles van hem af moeten pakken'
i

ANP

Nuis nog steeds boos op Koelizjnikov: 'Hadden alles van hem af moeten pakken'

admin • 10:55, 11-11-2016 / Laatste Update: 10:19, 12-12-2023

In het Chinese Harbin staat de Nederlandse schaatster Kjeld Nuis zaterdag weer voor het eerst tegenover Pavel Koelizjnikov. De Rus werd betrapt op doping en in maart voorlopig geschorst, maar de schaatsbond ISU besloot later de schorsing van Koelizjnikov op te heffen. Nuis is in China zeker niet van plan om Koelizjnikov een stevige handdruk te geven.

"Ze hadden die gast alles af moeten pakken", legt Nuis uit aan het Algemeen Dagblad.

De schorsing van de Rus werd opgeheven omdat het lastig was te bepalen of het middel dat hij had gebruikt, meldonium, positieve invloed had op zijn prestaties. Het stond onvoldoende vast hoe lang meldonium in het lichaam traceerbaar zou zijn en dus zou de sprinter het middel voor 1 januari 2016 kunnen hebben genomen, toen het nog niet verboden was.

Poeting wint toch wel

Om die reden blijft Koelizjnikov wereldkampioen sprint en moet Nuis nog steeds genoegen nemen met de zilveren plak achter de 'valsspeler'. "Ik heb absoluut geen respect meer voor hem. Dit sloeg gewoon nergens op. Het allereerste wat de Russen naar buiten brachten was dat iemand iets in zijn bidon had gestopt. Daarna ging het verhaal weer een andere kant op. Het was een circus. Dat hele schaatsen in Rusland klopt niet. Maar je kan hoog of laag springen, Poetin wint toch wel."