Harrie Lavreysen: ooit afgeschreven BMX'er, nu koning op de baan
i

PA Sports

Harrie Lavreysen: ooit afgeschreven BMX'er, nu koning op de baan

admin • 18:03, 02-03-2020

Harrie Lavreysen reed een fenomenaal WK in Berlijn. Met een gouden medaille op de teamsprint, de keirin en de sprint voltooide hij zijn 'hattrick' en is de koning op de wielerbaan. De pas 22-jarige baanwielrenner heeft al 6 wereldtitels op zak en is daarmee Nederlands recordhouder. Dit terwijl hij pas in 2016 (!) noodgedwongen aan de sport begon.

Blessureleed

Oorspronkelijk ligt Harrie's hart bij het BMX'en. Hij werd Nederlands kampioen en Europees kampioen bij de junioren. Een succesvolle toekomst hing hem boven het hoofd, maar een terugkomende blessure aan de schouder zat hem in de weg. De harde klappen van de sport lieten beide schouders continu uit de kom schieten. De specialisten wisten er geen raad mee.

4 operaties en een hevige val verder trok hij de conclusie dat het moest stoppen met BMX. Veel anderen hadden hun kop laten hangen. Harrie niet, die wilde kijken of het baanwielrennen niet iets was voor hem. In 2016 mocht hij pas voor het eerst meedoen met de grote mannen, de rest is geschiedenis.

Karakter van een Olympisch kampioen?

Deze drive en vechtlust van Harrie doen ons denken aan de grootste sporters ter aarde. Het kan toch bijna niet anders dat hij komende zomer in Tokyo voor Nederland medailles gaat winnen? Wij blijven deze eindbaas in ieder geval op de voet volgen.