De Tour de France is begonnen en dat betekent voor de deelnemende wielrenners 3 weken lang buffelen en afzien. Terwijl de kijker thuis lekker op de bank zit, hoort hij tussen het helikoptergeluid door het commentaar. Het wekt de vraag op: hoe lukt het een commentator om 3 weken lang elke dag weer uren te praten over zo'n etappe?
Door: Brian Vesseur
Daar praten we over met Maarten Ducrot, die dit seizoen aan zijn 19e Tour de France begint als commentator. Deze week is hij nog vrij. Ducrot was de afgelopen dagen in Denemarken om de Tourstart te zien, de laatste 2 weken zit hij in de commentaarpositie naast Joris van den Berg bij de NOS.
We beginnen meteen met de vraag of het niet moeilijk is om urenlang over een Touretappe te praten. "Je moet niet vergeten: er zijn 200 renners, of 150", opent Ducrot. "Elke renner heeft in het wielrennen zijn eigen verhaal. Bij andere sporten is dat anders, die zitten in een spelletje. Daar is het 45 minuten, rust en nog een keer 45 minuten en dan is het klaar."
Dikke database
"Iedereen die meedoet heeft in principe de kans om te winnen en een renner moet alles oplossen wat hij onderweg tegenkomt. Dat betekent dat het een sport van verhalen is", zegt Ducrot. En die verhalen plukt hij uit een enorme database, die hij de afgelopen decennia zelf heeft volgestopt met verhalen.
En 1 van die verhalen is het verhaal over Florian Sénéchal. Het gesprek van de dag, noemde Ducrot het. De Fransman van Deceuninck - Quick-Step was eigenlijk 1e reserve, maar doet toch mee aan de Tour de France. "Hij is per ongeluk tóch in de Tour, als ploegmaat van Fabio Jakobsen, en die wint dan meteen." Sénéchal mocht tóch naar de Tour de France, omdat Tim Declercq besmet was met het coronavirus.
2 uur voor de start!!!! Die Denen zijn gek van fietsen #tour2022 pic.twitter.com/qpOUE9wQVB
— Maarten Ducrot (@maduc) July 3, 2022
Ducrot vertelt zo'n verhaal als er reden toe is, als de renner om een bepaalde reden in beeld komt. En soms zegt hij ook gewoon even niks, als er geen reden is om te praten. "Soms zit ik gewoon te wachten. Te wachten tot het beeld aanleiding geeft om er iets over te zeggen."
De rollen van een commentator
Het commentaar geven doet hij overigens allemaal vanuit Hilversum. Eerst waren de commentatoren op locatie, maar sinds corona - dus de laatste 3 jaar - zitten ze gewoon in Nederland.
Hij heeft als commentator de rol van verhalenverteller en van analist. Van den Berg, die 3 weken lang élke etappe doet, heeft als hoofdcommentator de rol van presentator (of ceremoniemeester, zoals Ducrot zei) en de rol van nieuwslezer ('Welke renners doen er mee, wat voor weer is het?'). Zo vertelt Van den Berg bijvoorbeeld ook over de bezienswaardigheden die de renners en de camera's onderweg tegenkomen.
Ducrot houdt zich niet bezig met de kastelen en de oude ruïnes op de Franse bergen. "Ik weet wel dingen van het land, van het landschap, van de berg waar ze op rijden. Wie daar eerder gewonnen heeft, bijvoorbeeld. Dat is allemaal Wikipedia-kennis. Het is leuk om daar - als ze op die berg rijden -te praten over de eerdere gebeurtenissen."
'Meer dan alleen uitslagen'
Maar hoe bereiden commentatoren zich voor op zo'n etappe? "Elke dag ben ik even een kwartiertje tot een halfuurtje bezig met koersen kijken, dingen lezen, daar ga ik gewoon volle bak op. En ik heb natuurlijk mijn database, waar ik al die informatie in stop. Zo kom je aan je eigen achtergrondverhalen. Ik hoop dat je dat ook hoort in het commentaar, dat een renner door meer wordt gedefinieerd dan alleen zijn uitslagen."
Vanaf de 2e week van de Tour de France hoor je Ducrot bij de NOS. Van den Berg vormt in de 1e week een duo met Stef Clement.