Dumoulin pakt geen tijd op Thomas; Roglic wint en heeft zicht op podium
i

Pro Shots

Dumoulin pakt geen tijd op Thomas; Roglic wint en heeft zicht op podium

Bart van der Wijst • 19:49, 27-07-2018 / Laatste Update: 21:32, 04-01-2024

Het is Tom Dumoulin niet gelukt om wat secondes te sprokkelen op Geraint Thomas. Hij probeerde het wel op de Soulor, onderdeel van de Aubisque, maar kwam niet los van de gele trui drager. Primoz Roglic daalde vervolgens als een machine en pakte de ritwinst.

Achter hem eindigde Geraint Thomas als 2de en pakte hij weer wat bonificatieseconden (6 seconden) op Dumoulin. Het verschil is nu +2.05 in het voordeel van de Brit. Dumoulin voelt nu ook de hete adem van Roglic, want die pakte naast tijd ook bonificatieseconden op hem. De Sloveen van LottoNL-Jumbo ging ook over Chris Froome heen en staat nu 3de in het klassement.

Zijn achterstand op Dumoulin bedraagt 19 seconden.

Spektakel door Landa

Op de Tourmalet begon het vuurwerk. Mikel Landa besloot weg te springen bij de groep favorieten en kreeg Romain Bardet mee. Team Sky reageerde niet, Tom Dumoulin bleef zitten en ook Steven Kruijswijk en Primoz Roglic hielden zich schuil in die groep.

Mikel Landa 🇪🇸 rijdt knalhard de Tourmalet op. Man, wat ga je doen?! Virtueel 3e in het algemeen klassement nu...

Apotheose van de #TDF2018 nu LIVE op Eurosport 1 en https://t.co/zGtiPSmBmn pic.twitter.com/85BqIkzbR9

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 27 juli 2018

Op de top van de Tourmalet hadden Landa en Bardet de kopgroep in het vizier, het verschil? Ruim 40 seconden. Het gat met de groep favorieten en Landa/Bardet was daar iets meer dan 2 minuten. In de vallei, na de afdaling van de machtige col, kwam er een hergroepering en zaten Landa en Bardet aan kop van de koers, met een gat van meer dan 3,5 minuut.

Beulenwerk Gesink

Voordat de renners konden beginnen aan de Aubisque, wachtte nog een beklimming van de 2de categorie naar de Col des Bordères. Daar nam Robert Gesink het groepje met favorieten bij de hand. Hij beukte er flink op los en verkleinde het gat naar 1.41. Net voor de top van de Bordères, stuurde Gesink weg en nam Michal Kwiatkowski het over names Team Sky.

Op de Soulor, een voorproefje van de Aubisque, begon het spektakel. Er waren speldenprikjes van Kruijswijk, Dumoulin en Roglic. Uiteindelijk bleef alles en iedereen bij elkaar op de Soulor en ook op de Aubisque. Dus moest de beslissing vallen in de afdaling.

Roglic daalt meesterlijk, geen verschillen

Terwijl Rafal Majka als 1ste boven kwam op de Aubisque, waren het Roglic en Dumoulin die er voorbij snelden. Thomas was alert en liet het wiel van de Nederlander niet los. Verschillen vielen er dan ook niet in de afdaling.

Roglic ging als een meesterdaler naar beneden en pakte veel tijd in het dal. Hij finishte als 1ste, gevolgd door Thomas en Bardet. Dumoulin werd 6de.