Ewan wint sprint in Tour de France, Van Aert krijgt kwak van Sagan
i

AFP

Ewan wint sprint in Tour de France, Van Aert krijgt kwak van Sagan

Martijn Baars • 19:46, 09-09-2020 / Laatste Update: 21:26, 04-01-2024

Dat was 'm dan: voorlopig de laatste saaie sprintetappe in de Tour de France. Woensdag was het weer 167,5 kilometer saai, want alles draaide om de massasprint op het einde in Poitiers. Die werd een prooi voor Caleb Ewan, die op de streep de groene trui van Sam Bennett klopte.

Nog voor de etappe begonnen was, was er een valpartijtje. Ilnur Zakarin botste tegen een stoepje op de rotonde en nam Alexey Lutsenko mee in zijn val. Geen schade en even later vlagde de vervanger van Tour-baas Prudhomme voor de start van de etappe.

Solovlucht van 123 kilometer

De vlag was nog niet in de auto opgeborgen of Matthieu Ladagnous van Groupama-FDJ ging er in z'n uppie vandoor en kreeg de zege van het peloton, dat het lekker rustig aan deed over de brede wegen. De Fransman werd 120 kilometer na de start bijgehaald en toen was het wachten op de sprint.

Kwak van Sagan

Wout van Aert leek lang op weg naar de zege, maar kreeg een kwak van Peter Sagan in de sprint, waardoor de Belg van Jumbo-Visma 4e werd. Vlak na de etappe werd duidelijk dat Sagan alleen een deklassering kreeg van de jury. Dat betekent dat hij in de etappe als laatste werd geklasseerd, in plaats van 3e. Hij mag nog wel gewoon door in de Tour. Van Aert schoof na de straf door van plek 4 naar plek 3.

Abandons

Onderweg waren er nog wel 2 'abandons' te melden: Mühlberger van de ploeg van Sagan hield het voor gezien en Ion Izagirre van Movistar viel zo hard over een stoeprandje dat hij meteen verzorgd moest worden en niet meer op kon stappen.