Marc Hirschi bezorgt Sunweb dikverdiende etappezege in de Tour de France
i

EPA

Marc Hirschi bezorgt Sunweb dikverdiende etappezege in de Tour de France

Martijn Baars • 19:09, 10-09-2020 / Laatste Update: 04:55, 07-01-2024

Marc Hirschi heeft op heroïsche wijze de 12e etappe van de Tour de France gewonnen. De pas 22-jarige Zwitser van Sunweb ging na 173 kilometer solo weg uit een vluchtersgroep en bleef iedereen voor. Het was na zijn 2e en 3e plek eerder deze Tour een welverdiende zege voor de jongeling én de ploeg. Met sprinter Cees Bol was het namelijk óók nog niet gelukt. Na 12 etappes was het eindelijk raak.

De langste etappe van deze Tour (218 kilometer totaal) begon met een kopgroepje van 6 man, waar onder anderen Luis Leon Sanchez en Max Walscheid in zaten. Zij kregen echter niet meer dan 3 minuten voorsprong van Bora-hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan. Het team richtte alle pijlen op hem, maar had met Maximilian Schachmann ook nog iemand in de ploeg die deze aankomst wel aankon.

Bora-hansgrohe verricht beulswerk

Ondanks het beulswerk van Bora, duurde het tot 45 kilometer voor de streep voordat het zestal werd bijgehaald. Het was wel het punt waarop de grootste beklimmingen op de weg lagen. Toen er serieus naar boven gereden moest worden, opende Sunweb als 1e het bal. Tiesj Benoot en Kragh Andersen gingen als 1e weg en kregen even later ploeggenoot Hirschi, Marc Soler (Movistar) en Schachmann mee. Meteen werd duidelijk dat Sagan niet in de buurt ging komen van de etappezege, hij haakte in het peloton al af in de klim.

Hirschi uitstekend in vorm

Maar Hirschi, deze Tour al een keer 2e en 3e geworden in een etappe, was veel beter dan zijn medevluchters. Dus ging hij op de Suc au May alleen weg en kwam ook solo boven aan. Achter hem waren er een hoop renners die hoopten in de hobbelige laatste 25 kilometer nog mee te kunnen strijden om de dagzege. Onder anderen Julian Alaphilippe poefte achter Hirschi aan. Toch hield de Zwitser iedereen achter zich en kwam hij als winnaar aan in Sarran. Hij had wel het geluk dat in de achtervolgende groep Benoot en Andersen zijn achtervolgers in toom hield. Een echte teamzege dus voor Sunweb!

Uitslag etappe 12:

1. Hirschi

2. Rolland

3. Andersen

4. Bacher

5. Herrada

6. Schachmann

Gele trui in de koelkast

Achter alle vluchters hield het peloton met daarin alle favorieten om het geel de vluchters nauwkeurig in de gaten. Jagen deden ze niet, maar ze hielden de voorsprong op maximaal 2 minuutjes. De strijd om de gele trui werd nog even in de koelkast gezet voor de komende dagen, want dan wordt er echt bloedserieus geklommen. Kijk maar hieronder: