Mollema: 'Als Froome zwakte toont, val ik aan'

Mollema: 'Als Froome zwakte toont, val ik aan'

Martijn Baars • 13:25, 19-07-2016 / Laatste Update: 12:52, 07-01-2024

Achter de tafel in een klein, benauwd zaaltje van de Amerikaanse ambassade in Bern verklaarde Bauke Mollema dinsdag heel voorzichtig de oorlog aan geletruidrager Chris Froome. De Groninger van Trek-Segafredo verbond er wel een voorwaarde aan. ,,Zodra hij een moment van zwakte vertoont, zal ik aanvallen."

,,Ik ben nu in de vorm van mijn leven, daar moet ik van profiteren. Want natuurlijk droom ik ervan de Tour te winnen, al moet je altijd realistisch blijven in de benadering van de race'', zei Mollema tijdens een persconferentie voorafgaand aan een 2 uur durende trainingsrit.

Meer vertrouwen dan ooit

Wat de kopman van de Amerikaanse formatie probeerde uit te dragen, is dat hij met meer vertrouwen dan ooit de slotweek van de ronde ingaat. Hij refereerde zelf aan de Tour van 3 jaar geleden, toen hij in dezelfde positie verkeerde. ,,Alleen was ik toen jonger, miste ik de ervaring en was de situatie compleet nieuw. Ik ben intussen wel wat gewend'', aldus Mollema, met een knipoog verwijzend naar de massale opkomst van de internationale media. Op de eerste rustdag in Andorra kwamen 7 journalisten op bezoek, dinsdag waren er minstens 50.

Geen garantie

Zijn vertrouwen op een succesvolle apotheose is vooral gestoeld op de vorige Ronde van Frankrijk. ,,Afgelopen jaar kende ik een prima laatste week. Het is geen garantie dat het me deze keer weer zo afgaat, en ik zal ook echt niet roepen dat een podiumplek vaststaat. Kijk, het is duidelijk dat Froome de grote favoriet blijft. Ik heb tot dusver nog geen zwakke plekken kunnen ontdekken in zijn rijden. Sterker nog, hij heeft verrassende dingen laten zien. Hij viel aan in de afdaling, hij attaqueerde tegen de wind in.''