Door deze overwinningen ontwikkelde Roglic zich tot absolute wereldtopper
i

AFP

Door deze overwinningen ontwikkelde Roglic zich tot absolute wereldtopper

admin • 14:13, 28-07-2018 / Laatste Update: 16:36, 07-01-2024

Primoz Roglic (28) fietst sinds 2016 voor LottoNL-Jumbo. Voordat hij bij de Nederlandse ploeg kwam, fietste Roglic 3 jaar bij de kleine Sloveense ploeg Adria Mobil. Daar zagen de scouts van de Nederlandse wielerploeg wel wat in de ex-schansspringer. Sinds 2016 rijgt de Sloveen de zeges aaneen op World Tour-niveau.

Roglic begon in 2016 zijn seizoen aardig door als 5e in het algemeen klassement van de Volta ao Algarve te eindigen en hij pakte de 11 plaats in de individuele tijdrit van dik 22 kilometer van de Tirreno-Adriatico.  Hij werd opgenomen in de selectie van de Giro en daar begon de Sloveense zegereeks.

Giro 2016: de tijdrijder werd geboren

In Apeldoorn vloog Roglic als een kanonskogel over het parcours. Hij eindigde op een 1000ste van een seconde achter Tom Dumoulin, die de roze trui pakte. In de 9e etappe stond een tijdrit van 40 kilometer op het programma. Roglic pakte daar zijn 1e zege voor de Nederlandse formatie. Meteen een zege op het allerhoogste niveau dus.

Een paar dagen na afloop van de Giro pakte hij ook de nationale tijdrittitel van Slovenië.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Tour 2017: hij kan ook klimmen?!

De Tour van 2017 begon teleurstellend. In de proloog van Düsseldorf kwam Roglic ten val en kon hij niet zijn nieuwe status van toptijdrijder waarmaken.

De revanche kwam op 19 juli in de 17e etappe toen hij in de vroege vlucht zat. Hij won de koninginnenrit die over de Col de la Croix de Fer, de Col du Télégraphe en de Galibier kwam. Op de finish had hij nog dik een minuut over op de klassementsrenners.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

 

Voorjaar 2018: wereldtop van de klassementsmannen

Na 2017 was het duidelijk dat LottoNL-Jumbo een goudhaantje in de ploeg had. In 2018 won Roglic bijna overal waar hij aan de start verscheen. In het voorjaar won hij de meerdaagse koersen de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië achter elkaar.

In Romandië versloeg hij mannen als Richie Porte, Jakob Fuglsang en Egan Bernal. In het Baskenland hield hij Mikel Landa, Ion Izagirre en Nairo Quintana achter zich.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Tour 2018: Roglic blijft verrassen. En winnen

Hij zou meegaan als schaduwkopman. Als Roglic de chaotische 1e week van de Tour zou overleven, kon hij voor een klassement gaan. Zoals we nu weten pakte hij de 19e etappe van dit jaar door met de besten bergop te fietsen en ook als een gek af te dalen. Behalve de Tour-etappe te winnen, steeg Roglic in het algemeen klassement naar de 3e plaats vlak achter Tom Dumoulin.

Tekst loopt door onder de video.

Geraint Thomas weerstaat de aanvallen op het geel. De Sloveen Primosz Roglic wint de etappe. https://t.co/Nc5Cnke53E #TDF2018 pic.twitter.com/cNERBjifAL

— NOS Sport (@NOSsport) 27 juli 2018

 

Renner Roglic is compleet

In de afgelopen jaren heeft Roglic het hele wielerpubliek keer op keer verbaasd. Hij kan nu tijdrijden als de beste, klimt zonder moeite de hoogste cols op en hoort bij de betere, zo niet de beste, dalers van het peloton.

Zelfs zijn lichaamsbouw is perfect voor een klassementsman. Hij is 1.77 meter lang en slechts 65 kilo, als we Pro Cycling Stats mogen geloven. Hij gaat de aankomende jaren zeker meestrijden om de gele trui in Parijs.