Dit zijn de 5 beste Eredivisiedeals ooit gesloten op een winterse deadlineday
i

BSR Agency

Dit zijn de 5 beste Eredivisiedeals ooit gesloten op een winterse deadlineday

admin • 09:45, 31-01-2020 / Laatste Update: 21:26, 05-01-2024

De winterse deadlineday wordt vaak een beetje gezien als de dag waar clubs in nood in blinde paniek spelers aantrekken, in de hoop op het allerlaatste moment een teleurstellende eerste seizoenshelft goed te kunnen maken. Vaak levert dit dan ook miskopen op, maar zeker niet altijd!

Er zijn ook voorbeelden van (zeer) succesvolle aankopen, gesloten op de laatste dag van de winterse transfermarkt. We hebben de 5 beste Eredivisietransfers voor je op een rijtje gezet.

5. Tomas Necid (van CSKA Moskou naar PEC Zwolle in 2015)

Oké, hier spelen we gelijk al een beetje vals. Tomas Necid kwam in de winter van het seizoen 2014/2015 op 2 februari naar PEC Zwolle. De transfermarkt was toen al dicht, maar de Tsjech had zijn contract bij het Russische CSKA Moskou laten ontbinden. Een jaar eerder had Zwolle de huidige spits van ADO Den Haag al gehuurd. Daar maakte hij met 11 goals in 24 wedstrijden grote indruk.

4. Nasser El Khayati (van Queens Park Rangers naar ADO Den Haag in 2017)

Op 31 januari toverde ADO nog een konijn uit de hoge Haagse hoed. Nasser El Khayati werd voor een half jaar gehuurd van het Engelse QPR. El Khayati had er een bijzonder rijtje clubs opzitten (van Kozakken Boys tot Burton Albion), maar kreeg op z'n 27e een nieuwe kans in de Eredivisie.

Deze greep hij met beide handen aan en El Khayati werd een absolute held in Den Haag. Na het half jaartje op huurbasis liet El Khayati zijn contract ontbinden in Engeland, zodat hij definitief aan de slag kon bij ADO. Hij speelde tot afgelopen seizoen in de Hofstad, en scoorde 36 keer in 82 wedstrijden. Ze missen de aanvallende middenvelder daar dit seizoen nog elke dag.

3. Marco van Ginkel (van Chelsea naar PSV in 2016)

Marco van Ginkel had in Nederland al indruk gemaakt bij Vitesse. Hij vertrok naar het grote Chelsea, maar daar kwam hij eigenlijk niet aan de bak. Daar maakte PSV op deadlineday in 2016 handig gebruik van. De Eindhovenaren huurden de middenvelder, die van grote waarde bleek en een flink aandeel had in het kampioenschap dat seizoen.

2. Wilfried Bony (van Sparta Praag naar Vitesse in 2011)

Op 31 januari 2011 maakte Vitesse de transfer van ene Wilfried Bony wereldkundig. Niemand kende de Ivoriaanse spits eigenlijk, maar gezien de transfersom van zo'n €4 miljoen - niet niks voor de club uit Arnhem - moest het wel een goede zijn. D

e ambitieuze club had dus al goede hoop, maar dat Bony 2,5 jaar en 58 goals later voor €16 miljoen naar Swansea City vertrok, hadden ze zelfs in Arnhem niet durven dromen.

1. David Neres (van São Paulo naar Ajax in 2017)

Ajax flirtte al lange tijd met David Neres. Op de slotdag van de winterse transfermarkt besloot Marc Overmars om de Braziliaan al wat eerder naar Amsterdam te halen. Zo kon hij een half jaartje wennen aan het koude Nederland en de speelstijl van de Amsterdammers.

Dat plan slaagde aardig. Neres moest in z'n eerste half jaar inderdaad een beetje wennen, maar groeide daarna uit tot sterkhouder van de Amsterdammers. Had natuurlijk een flinke bijdrage aan de spectaculaire bijna-finale plaats in de Champions League, vorig seizoen.