Hari vs Gerges: het gevecht om de Amsterdamse badboys van weleer
i

ANP

Hari vs Gerges: het gevecht om de Amsterdamse badboys van weleer

Trevor Wagener • 00:01, 03-03-2018 / Laatste Update: 18:08, 12-12-2023

Nog minder dan een dag en dan is het ein-de-lijk zover! Kickbokser Badr Hari keert terug in de ring en neemt het op tegen niet zomaar een tegenstander. In Ahoy Rotterdam gaat hij het gevecht aan tegen mede-Amsterdammer Hesdy Gerges. Beiden vochten 1 keer eerder tegen elkaar (2010) en zijn sindsdien flink ouder geworden. In de ring staat een hoop te gebeuren, al is dit treffen veel meer dan het gevecht tussen 'oude badboys' uit de kickbokswereld.

Wil jij het belangrijkste VECHTSPORT-nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VECHTSPORT AAN naar 06 135 591 70!

Zowel Hari als Gerges hebben hun strepen namelijk allang verdiend. Van Hari is het bekend dat hij furore maakte in de K1, maar ook een ongekende showman is. De inmiddels 33-jarige kreeg vanwege zijn spectaculaire, met goud beklonken overwinningen de bijnaam Golden Boy en gold meteen als idool voor de (Nederlands-)Marokkaanse jeugd.

Celebrity

Naast ellenlange uren in de sportschool, trok Hari geregeld het uitgaansleven in en werd hij gezien met bekende mensen, waaronder voetballer Cristiano Ronaldo. Tijdens die tripjes hield hij niet altijd zijn handjes thuis en haalde hij meerdere keren de ellende op de hals. Het is dan ook niet voor niets dat meerdere keren werd 'veroordeeld' en regelmatig horeca-verboden kreeg.

Losse handjes

Dat was uiteraard niet de kant die liefhebbers van zowel hem als de vechtsport wilde zien. Toch mag Hari van geluk spreken dat hij überhaupt de ring weer in mag stappen. Hij werd in april vorig jaar nog veroordeeld vanwege mishandeling, maar kwam al na 3 maanden vrij. Hari leek ervan te hebben geleerd, ouder te zijn geworden en zette zijn sportieve loopbaan weer op de 1e plaats. Ook knalde hij zijn ambities op een rij en richtte hij zich vol op het gevecht met Gerges.

De 34-jarige Gerges daarentegen werd pas op latere leeftijd prof. Ook hij was in het verleden lang niet altijd een lieverdje en kwam meerdere malen in aanraking met justitie. Nog vóór zijn profloopbaan zat de kickbokser met Egyptische roots 7 maanden in jeugddetentie nadat hij bij een vechtpartij iemand in coma had geslagen. Het grootste dieptepunt moest toen nog komen.

Drugs

Gerges, die van al zijn 70 profpartijen er 50 won, ging net als Hari 'met de verkeerde mensen om'. Gerges werd in 2011 tot 4,5 jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid bij cocaïne-handel. Hij ontkende dit, vocht zijn proces aan tot het Europese hof en hoefde nooit te zitten. De wat stillere, meer ingetogen Gerges, herpakte vervolgens zijn sportieve en maatschappelijke leven.

Net als Hari is Gerges een trainingsbeest. Na zijn eigen trainingen gaf hij les aan de (jongste) jeugd. Hoewel Fighterheart in zijn eerdere partijen als een dynamische 'momentenvechter' wordt gecomplimenteerd, moet hij Hari wel tegen de vlakte werken: van zijn laatste 5 partijen verloor hij er maar liefst 4. De vorige tegen Hari werd wel gewonnen, maar dat was omdat Hari vanwege natrappen werd gediskwalificeerd.

Tot dan, trainer

Los van het feit dat het gevecht in Rotterdam gaat om de 'Amsterdamse' eer, hebben de 2 nog een gemeenschappelijke paralel. Beiden hebben getraind onder de legendarische kickbokstrainer Thom Harinck. Hari verliet de wijze Amsterdammer na enkele jaren en besloot met zijn huidige trainer Mike Passenier te trainen, terwijl Gerges Harinck langer trouw bleef.

Harinck en vrijwel héél vechtsportliefhebbend Nederland zal voor de buis zitten, iets dat de beide kickboksers goed doet. Voor beiden nadert het pensioen en allebei willen zij nog 1 keer laten zien wie de baas is en schitteren voor 'eigen' publiek: Hari om geen gezichtsverlies te lijden, Gerges om te laten zien wat hij waard is en dat hij het ook zonder diskwalificatie kan: