Topjudoka Roy Meyer klaar om boksring te betreden: 'Alsof hij net uit de gevangenis is gestapt'
i

Roy Meyer tijdens het WK Judo in 2021 © Getty Images

Topjudoka Roy Meyer klaar om boksring te betreden: 'Alsof hij net uit de gevangenis is gestapt'

Doutsje de Boer • 15:50, 26-11-2024 / Laatste Update: 15:50, 26-11-2024

Topjudoka Roy Meyer ruilt op 22 december zijn vertrouwde judopak in voor bokshandschoenen. Tijdens het evenement Boxing Influencers stapt hij de ring in tegen Keith 'Bluntforce' Burke, een Ierse tattoo-artiest én nationaal bokskampioen bij de ICB: een vergelijkbare organisatie als Boxing Influencers. In gesprek met Sportnieuws.nl vertelt hij geen angst te hebben voor zijn tegenstander.

Keith Burke is zonder twijfel een opvallende verschijning. De Ierse tattoo-artiest draagt zijn passie letterlijk op zijn huid, met een lichaam dat vrijwel volledig bedekt is met tattoos. Ook Roy Meyer is dat niet ontgaan: “Ik vind dat hij een heel bruut voorkomen heeft, een flinke gast met allemaal tattoos op zijn kop, alsof hij net uit de gevangenis is gestapt.”

Bruut

Toch laat Meyer zich niet intimideren door Burke’s uiterlijk. Integendeel, hij ziet het als een extra motivatie: “Ik dacht; ‘als ik dan toch tegen iemand vecht, zet me dan tegenover iemand die er op zijn minst net zo bruut uitziet als ik.’ Dus ik vind het fantastisch om tegenover hem te staan.”

Afleren

Met zijn indrukwekkende judoachtergrond is Roy Meyer een bekend gezicht in de vechtsportwereld. Toch brengt boksen nieuwe uitdagingen met zich mee, zo vertelt hij: “Topsporten is voor mij niet vreemd, maar het is wel vreemd omdat het een ander soort sport is, waarbij je andere spiergroepen aanspreekt. Het is heel intensief. Ik slaap met pijnstillers, bij wijze van spreken.”

Of zijn judocarrière hem in de boksring zal helpen of juist tegenwerken, daar is Meyer nog niet over uit: “Ik ga er op mijn wedstrijddag achter komen of mijn judo-ervaring een voordeel of nadeel is. Je moet in een hele korte voorbereidingstijd bepaalde patronen van je eigen sport afleren, wat een grote uitdaging is.”

“Het is niet de kunst of je van mij een bokser kunt maken in zes tot acht weken, maar hoeveel je tijdelijk kunt afleren van je oude gewoontes om toch een goede pot neer te zetten” licht hij toe.

Moeilijke jeugd

Meyer’s verleden was allesbehalve makkelijk. Als kind groeide hij op in een omgeving met huiselijk geweld en bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in internaten en een jeugdgevangenis. Toch ziet hij die zware periode als een bron van kracht voor zijn vechtsportcarrière. “Mijn jeugd en mijn achtergrond hebben er vooral voor gezorgd dat ik vecht, en dat ik weet dat als ik iets wil bereiken, ik daar zelf voor moet vechten,” legt hij uit.

“Die houding neem ik mee in alle grote uitdagingen in mijn leven,” gaat Meyer verder. “Of het nu om blessures gaat, een dip, of een wedstrijd: ik weet altijd mijn vechtershart naar boven te brengen. Je kunt alles leren, maar zonder de bereidheid om echt te vechten voor wat je waard bent, zul je nooit het verschil kunnen maken. En ik denk dat mijn jeugd hierin het grootste voordeel oplevert, ook straks tijdens het boksen.”

Geen angst

Zijn ervaringen uit zijn jeugd hebben ervoor gezorgd dat Meyer niet snel angsten heeft voor dingen zoals zijn tegenstander. “Ik heb zoveel meegemaakt in mijn jeugd, dat er echt iets extreems moet gebeuren om mij bang te maken,” legt hij uit. “Het enige waar ik bang voor ben, is wanneer het om mijn dierbaren gaat. Maar ik spring zo uit een helikopter of ga bergbeklimmen zonder touw.”

Olympische Spelen

Tijdens de afgelopen Spelen kwam Meyer, mede door veel blessureleed, niet in actie. De kans dat we Roy Meyer op de Olympische Spelen in 2028 als bokser zien, is klein: “Dan moet ik op mijn 33-jarige leeftijd wel verdomd veel talent hebben” zegt hij lachend. “Het liefst sta ik op de volgende Olympische Spelen nog steeds als judoka” voegt hij eraan toe.