KNVB snapt dat we het amateurvoetbal ook erg missen: ‘Dat is ongelooflijk belangrijk’

15 april 2020

ANP

Miljoenen Nederlanders kwamen elk weekend langs de velden van het amateurvoetbal samen. Bij hun eigen club. Dat valt door de coronacrisis allemaal stil. "Vooral in sociaal opzicht heeft dat enorme gevolgen", weet Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.


Het is niet alleen het sporten zelf dat wordt gemist. Van der Zee. "De impact gaat veel verder. Het gaat om het netwerken, je contacten. Ouderen die actief zijn binnen de club, achter de bar, om schoon te maken, te fluiten. Ze zitten nu soms alleen thuis. Kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben. De club biedt hen een veilige omgeving, meerdere keren in de week. Dat is allemaal weggevallen. Het samenzijn bij de club, dat missen de mensen. Nu de club ‘op slot’ zit, ziet iedereen pas hoe mooi ons verenigingsleven is."

Scholen open, dan voetbal ook open?
De KNVB ondersteunt, helpt en denkt mee. En houdt met alle scenario's rekening. Van der Zee: "We zitten in een nieuwe realiteit en dat is best spannend. Misschien dat na de meivakantie de scholen weer opengaan, misschien in 1e instantie de lagere scholen. Daarna volgt een gefaseerde opbouw. Het zou mooi zijn als wij als sport daarin synchroon kunnen meegaan. Dat de jeugd het veld weer op mag. Misschien kunnen wij als voetbal de scholen helpen door kinderen de mogelijkheid te geven weer te gaan bewegen."


Aanpassingen
Dat zal dan in 1e instantie nog wel in de 'anderhalvemetersamenleving' moeten. Van der Zee: "Voetbal is natuurlijk een contactsport, dus we zullen hiervoor protocollen voor clubs moeten opstellen. Maar dat kan. Bedenk oefenvormen waarin afstand wordt gehouden, denk na over hoe je de kleedkamer indeelt. Hoe je gebruik kunt maken van de kantine, pas de fietsenstalling aan. De trainers zullen daar ongetwijfeld heel creatief in zijn en ook hierin gaan wij als KNVB meedenken. Onze 1e stap moet zijn dat de jeugd weer op een gezonde en veilige manier gaat sporten. Dat is ongelooflijk belangrijk."