9 WK-finalisten gingen Robben voor: van deceptie tot jongensboek
i

PRO SHOTS

9 WK-finalisten gingen Robben voor: van deceptie tot jongensboek

Sjors Tanis • 14:35, 28-06-2020 / Laatste Update: 13:48, 08-01-2024

Met Arjen Robben keert de 10e Oranje-speler uit de WK-finale van 2010 terug in de Eredivisie. Het resultaat was uitermate wisselend. Dirk Kuyt was het enige echte succesverhaal.

Een top-9.

9. Maarten Stekelenburg

Keerde deze week terug bij Ajax (getekend voor 1 seizoen)
Resultaat: -

Maarten Stekelenburg was eerder deze week de 9e WK-finalist die terugkeerde naar de Eredivisie. Of we de 37-jarige keeper, die een jaar na de eindstrijd in Johannesburg een toptransfer naar AS Roma afdwong, veel in actie gaan zien is nog maar de vraag. André Onana zint op een transfer, maar Stekelenburg lijkt als een ervaren stand-in van de 1e doelman te zijn gehaald.

Na weinig succesvolle avonturen bij Roma, Fulham, Monaco (huurbasis), Southampton (huurbasis) en Everton is hij komend seizoen in elk geval terug bij de club waar hij tussen 2002 en 2011 zijn beste jaren als keeper beleefde. Voor een oordeel is het nu natuurlijk nog te vroeg.

Keerde in 2015 terug bij Ajax (1 onvolledig seizoen)
Resultaat: grote teleurstelling

Vooraf waren er al twijfels over zijn fitheid, John Heitinga zou bij Ajax mede terugkeren voor een rol ‘in de kleedkamer’ van Ajax. Maar de realiteit was ronduit pijnlijk. Slechts 4 keer mocht Heitinga meedoen van trainer Frank de Boer, die schrok van het gebrek aan snelheid van de verdediger, mede als gevolg van blessures. Heitinga stopte in februari 2016 en werd jeugdtrainer.

In 2012/13 bij FC Twente, in 2016/17 bij FC Utrecht
Resultaat: teleurstelling

Voor altijd een quizvraag: welke speler was invaller in de WK-finale van 2010, naast Eljero Elia en Rafael van der Vaart. Edson Braafheid dus, de linksback die in 2016 terugkeerde bij FC Utrecht, de club waar hij als tiener debuteerde. Een jaar op huurbasis bij FC Twente was eerder nog redelijk verlopen, maar in de Galgenwaard overheerste de teleurstelling, ondermeer door een blessure. Braafheid leverde begin dit seizoen zijn contract in.

Tekende bij Feyenoord in 2012 (3 seizoenen)
Resultaat: onvoldoende

Joris Mathijsen startte meteen vals bij Feyenoord; met een rode kaart tegen SC Heerenveen. Het kwam nooit meer echt goed. Mathijsen behield in zijn eerste 2 seizoenen weliswaar – meestal – zijn basisplaats, onomstreden was hij zelden, ook omdat Bruno Martins Indi nadrukkelijk aan de deur klopte. In zijn laatste seizoen 2014/15 was Mathijsen vrijwel consequent wisselspeler.

Keerde terug bij PSV in 2012 (1 seizoen)
Resultaat: Matig

Mark van Bommel had maar 1 doel bij zijn terugkeer in Eindhoven: kampioen worden met PSV, in het seizoen 2012/13 de absolute favoriet voor de titel. Dat lukte niet, het eindigde 3 punten achter Ajax. Van Bommel was wel basisspeler, maar haalde nooit zijn topniveau. De aanvoerder ergerde zich volop aan de mentaliteit bij een deel van de spelersgroep – en nam uiteindelijk afscheid in ‘stijl’. Met een rode kaart tegen FC Twente in zijn laatste wedstrijd ooit.

Keerde terug bij Feyenoord in 2007 (3 seizoenen)
Resultaat: krappe voldoende

Van Bronckhorst is in dit rijtje de vreemdste eend in de bijt. De linkerverdediger keerde namelijk ruim vóór de WK-finale in Soccer City al terug bij Feyenoord. In 2007, als aanvoerder en kind van de club, en met wisselend succes. Van Bronckhorst won weliswaar de KNVB-beker, topjaren kende de huidig Feyenoord-trainer zeker niet bij zijn terugkeer als speler, ondanks het feit dat hij vrijwel altijd fit was en speelde. Feyenoord eindigde in die 3 seizoenen als 6e, 7e en 4e. Met Oranje bleef hij wél consequent succesvol.

Tekende in 2018 bij Feyenoord (anderhalf seizoen)
Resultaat: ruim voldoende

"Ik zie het niet zo dat het hier ­geslaagd is, als ik een landstitel win’’, zei Van Persie in de zomer van 2018, een halfjaar na zijn terugkeer bij Feyenoord. "Voor mij is het eigenlijk al geslaagd. Het plezier is terug. Dat was ik kwijt in de laatste fase van mijn carrière.” Van Persie had toen net besloten in te gaan op de lokroep van het Legioen en nog een seizoen aan de slotfase van zijn carrière vast te knopen.

Van Persie was verre van fit toen Feyenoord hem begin 2018 overnam van Fenerbahçe, waar hij een beetje uit de spotlights was verdwenen. De landstitel was al buiten bereik van de Rotterdammers, maar mét Van Persie won de Feyenoord wel de beker. Hij scoort 1 keer in de finale tegen AZ (3-0). Bij vlagen laat Van Persie ook in zijn enige volle seizoen na zijn terugkeer zijn grote klasse zien. Hij komt in 37 competitieduels nog tot een verdienstelijk aantal van 21 goals. De landstitel komt geen moment in zicht, maar Van Persie vindt wel waarvoor hij terugkeerde naar de Kuip: het plezier in voetbal. Hij stopt na dat seizoen definitief met voetballen.

Tekende in 2015 bij Feyenoord (2 seizoenen)
Resultaat: ruim voldoende

Eljero Elia mocht invallen in Johannesburg en kende een wat rommelige, wisselende carrière, ondanks contracten bij grote clubs als Juventus en Werder Bremen. Zijn periode bij Feyenoord was óók enigszins grillig, maar zijn waarde in het kampioensjaar 2016/17 was onmiskenbaar groot. Elia speelde lang niet altijd goed, maar was geregeld beslissend met goals of assists. Kort na de landstitel vertrok hij door de voordeur naar Turkije. Voor het geld, dat dan weer wel.

Keerde terug bij Feyenoord in 2015 (2 seizoenen)
Resultaat: jongensboek

Eigenlijk behoeft de rentree van Dirk Kuyt geen nadere toelichting. Iedereen kent het verhaal inmiddels: de Katwijker maakte zijn ultieme droom waar door met Feyenoord landskampioen te worden, nota bene met een hattrick tegen Heracles. Dat daar ook moeilijke tijden aan vooraf gingen (Kuyt verloor zijn basisplaats) maakte het verhaal alleen nog maar meer intrigerend. Mooier kan niet.