Griekse kaartenstrooier fluit EL-duel Ajax – Getafe

27 februari 2020

BSR/Soccrates

Tasos Sidiropoulos gaat zijn best doen om Ajax - Getafe in goede banen te leiden. Dat kan goed nieuws zijn voor Ajax! Sidiropoulos staat bekend als een scheids die sneller zijn kaarten trekt dan Lucky Luke kan schieten. Met het harde spel van Getafe, kan dit voor de Amsterdammers voordelig uitpakken.


"Scheidsrechters van de returns worden al voor het eerste knock-outduel aangesteld", vertelt Jaap Uilenberg, scheidsrechterscommissielid bij de UEFA. "De scheidsrechters voor zowel de heenwedstrijd als de return staan dus al vast, maar worden pas 2 dagen voor aanvang van het duel bekend gemaakt. De enige reden dat een scheidsrechter wordt vervangen, is als hij geblesseerd is."

Het is dus niet zo dat de UEFA bewust een kaartentrekker aanstelde voor de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Ajax zal blij zijn, want Getafe haalde met overtredingen, schwalbes en tijdrekken het bloed onder de Amsterdamse nagels vandaan. Arbiter Ruddy Buquet trok vorige week donderdag slechts 2 gele kaarten voor Getafe.

Kaarten strooien
Als Sidiropoulos net zo gul is met het geven van kaarten als normaal, dan worden vanavond in elk geval een stuk meer kaarten uitgedeeld. De Griek floot dit seizoen 17 wedstrijden en deelde liefst 110 keer geel uit: gemiddeld 6,5 kaarten per duel. Puur kijkend naar zijn wedstrijden in de Griekse competitie zijn de cijfers nog schokkender: een gemiddelde van 8 kaarten per wedstrijd.

Oude bekende van AZ
De Griek deelde dit seizoen nog geen enkele directe rode kaart uit. Wel stuurde hij 5 spelers van het veld met tweemaal geel. Dat deed hij 2 keer in het Europa League-kwalificatieduel tussen Royal Antwerp en AZ. Daarin gaf hij in totaal 15 gele kaarten. Bij AZ werden 6 spelers op de bon geslingerd.

Vergelijking met Higler
Ter vergelijking: Dennis Higler is de Nederlandse scheidsrechter die het vaakst een gele of rode prent uitdeelt. In 22 wedstrijden gaf hij 80 keer geel en 4 keer direct rood. Higler geeft gemiddeld 3,8 keer een kaart.