Nieuwe spelregels voor het komende voetbalseizoen: aanpassingen bij hands en penalty’s

9 april 2020

Orange Pictures

Als we weer beginnen aan het nieuwe voetbalseizoen (2020/2021), dan zijn er wat spelregelwijzigingen doorgevoerd door de IFAB, de instantie die de spelregels bepaalt en aanpast.


De grootste aanpassingen zitten volgens de NOS rond de regel van 'aanvallend hands' en de keeper die bij een penalty te vroeg van z'n lijn komt. Nu wordt hands van een aanvaller áltijd afgefloten, in de nieuwe situatie wordt het alleen afgefloten als er direct een goal uit voorkomt óf als er een hele grote kans uit voorkomt.

Hands tot de oksel
Overigens heeft de IFAB ook aangegeven tot waar op de arm het hands is, zowel aanvallend als verdedigend. De grens stopt bij de oksel, alles daarboven is dus géén hands meer.

Doelman van de lijn
Een andere belangrijke regelwijziging is de keeper die te vroeg van z'n lijn komt bij een penalty. Nu krijgt de doelman daar meteen geel voor, in het vervolg volgt eerst een waarschuwing. Pas bij een 2e keer kan er geel getrokken worden door de scheidsrechter. Als de penalty naast/over of op de paal/lat wordt geschoten, hoeft de pingel NIET opnieuw te worden genomen. Alleen als de strafschopnemer duidelijk beïnvloed wordt door de actie van de keeper, moet de strafschop over.