Architect van Red Bull, die Salzburg en Leipzig op de kaart zette, stopt er mee

31 juli 2020

BSR Agency

Er komt na 8 jaar een einde aan de iconische samenwerking tussen Red Bull en 'Chef Voetbal' Ralf Rangnick. De 62-jarige Duitser zegt tegen Bild dat hij zijn contract bij de blikjesfabrikant heeft ingeleverd: "Het is tijd voor een nieuw avontuur."


Rangnick staat aan de basis van het succes van eerst Red Bull Salzburg en later van 'RasenBallsport' (RB) Leipzig. Hij was als technisch directeur verantwoordelijk voor het aanstellen van trainer Roger Schmidt bij Salzburg. Met de huidige trainer van PSV aan het roer in Oostenrijk groeide Salzburg uit tot topclub. Rangnick regelde ook dat er talenten genoeg waren. Zo komt bijvoorbeeld Sadio Mané, nu sterspeler van Liverpool, uit de gelederen van Salzburg.

Trainer van RB Leipzig
Hij was naast technisch directeur en architect van het inmiddels succesvolle Red Bull-voetbal, ook nog eens hoofdtrainer van RB Leipzig. Pas in 2009 opgericht, maar binnen no-time uitgegroeid tot topclub in de Bundesliga. Toen Leipzig nog in de 2. Bundesliga voetbalde, kon Rangnick geen trainer vinden. Dus deed hij het zelf maar. Resultaat: promotie naar de Bundesliga. Bij het vieren van dat succes scheurde hij z'n hamstring af, waardoor hij de weken erna op krukken liep.

Champions League
In het seizoen 2018/2019 was hij weer een seizoen lang trainer van Leipzig. Dit keer omdat Julian Nagelsmann pas een zomer later trainer wilde worden bij Leipzig. Om geen tijdelijke trainer aan te hoeven stellen, stapte Rangnick zelf maar weer in. En weer met succes: RB Leipzig mocht voor het eerst de Champions League in.

AC Milan afgeketst
Het afgelopen jaar verdween Rangnick een beetje naar de achtergrond binnen Red Bull. Hij bemoeide zich vooral met de voetbalscholen van Red Bull in Amerika en Brazilië. De afgelopen weken leek hij aan de slag te gaan bij AC Milan, een beetje in dezelfde functie als bij Leipzig. Maar die overgang ketste op het laatste moment af. Waar zijn toekomst ligt, is nog niet duidelijk.

'Bedankt voor het vertrouwen'
"De tijd is aangebroken om mijn werkzaamheden bij Red Bull te stoppen. Ik dank het concern voor al het vertrouwen in mij en dat ze mij de gelegenheid gegeven hebben om iets moois op te bouwen de afgelopen jaren. Red Bull Soccer is uitgegroeid tot een groot voetbalbedrijf, die overal op de wereld actief is. Ik ben er trots op hier onderdeel van te mogen zijn en wens Red Bull in de toekomst alle goeds."