Bij Atalanta loopt, naast De Roon en Hateboer, nóg een ‘Nederlander’ die hoopt op Oranje

8 maart 2019

Soccrates Images

Bij Atalanta Bergamo zitten regelmatig scouts van het Nederlands elftal op de tribune. Daar voetballen Marten de Roon en Hans Hateboer, allebei al volwaardig international. Maar er speelt daar nóg een Nederlander in de basis, die volgens zijn statistieken best een plekje bij Oranje óf Duitsland zou verdienen. Dat zegt Robin Gosens zelf tegen Tubantia.


Twee seizoenen geleden speelde de geboren Duitser nog bij Heracles Almelo. Hij maakte de overstap naar Atalanta en is daar inmiddels basisspeler geworden. Afgelopen weekend scoorde hij nog tegen Fiorentina. Maar hij zou dus óók voor Nederland uit willen komen.

2 paspoorten
"Ik heb 2 paspoorten, mijn vader is Nederlander", zegt Gosens tegen Tubantia. "Tot mijn 18e had ik alleen een Duits paspoort. Ik speelde bij Dordrecht en de bondscoach van Jong Oranje informeerde bij mijn zaakwaarnemer of hij me kon selecteren. Toen heb ik een Nederlands paspoort aangevraagd en kon ik voor beide landen spelen."

Sterke band met Nederland
Zijn naam Gosens zou ook zomaar Nederlands kunnen zijn. In zijn Eredivisie-tijd werd hij ook al vaker aangezien voor Nederlander. Hoe hij zich voelt? "Niet alleen Duits, maar half half. Ik heb 2 nationaliteiten en dat voelt ook zo. Ik ben 500 meter van de grens opgegroeid, in Emmerich. Thuis spraken we Duits, dus ik heb pas Nederlands geleerd toen ik hier ging voetballen. Ik ken de cultuur, ik spreek de taal en heb een hele sterke band met Nederland. Als ik gevraagd zou worden voor Oranje en het wordt realiteit, dan ga ik daar natuurlijk over nadenken. Ik denk dat als er 1 van de 2 bondscoaches belt, ik de telefoon uit mijn handen laat vallen."

'Mijn statistieken zijn goed'
Zelf vindt Gosens dat hij wel een plekje verdient in de nationale ploeg van Nederland of Duitsland. "Mijn statistieken als linkerverdediger zijn erg goed, al vind ik dat een beetje raar om over mezelf te zeggen. Laat ik het zo zeggen: ik kan me voorstellen dat ze me volgen. En waarom ook niet? Ik heb de afgelopen 2 jaar grote stappen gemaakt. Ik speel vrijwel elke week in de basis in de Serie A in een team dat het goed doet. De Italianen hier beginnen er regelmatig over. Zij vinden dat ik het op basis van mijn spel verdien om voor een land uit te komen. Welk land maakt ze niet uit."