Dit betekent het gelijke spel tussen Valencia en Chelsea voor Ajax

Brian Vesseur • 21:51, 27-11-2019 / Laatste Update: 08:28, 07-01-2024

Chelsea en Valencia hebben elkaar woensdagavond op gelijke hoogte gehouden: 2-2. En voor Ajax is dat interessant, aangezien zij met beide ploegen strijden om de koppositie in Poule H van de Champions League. Ajax neemt het later op woensdag (21:00 uur) op tegen Lille.

Carlos Soler schoot de thuisploeg na 40 minuten op een 1-0 voorsprong. Daar kon Valencia slechts 1 minuut van genieten, want toen lag de 1-1 alweer in het netje. Mateo Kovacic was de doelpuntenmaker aan Chelsea-zijde. In de 2e helft zorgde Christian Pulisic voor de 1-2. Daniel Wass prikte met een gelukje - of was het expres? - de 2-2 binnen. Video's van de doelpunten vind je onderaan dit artikel.

Wat maakt dit uit voor Ajax?

Ajax speelt woensdagavond dus in en tegen Lille. De Fransen staan onderaan in de poule met 1 punt. Zij kunnen sowieso niet meer overwinteren in de Champions League. In de laatste wedstrijd neemt Ajax het op tegen Valencia, dat in Amsterdam voor zijn laatste kansen wil gaan.

Scenario 1: Ajax wint van Lille

Bij dit scenario komt Ajax als enige in de poule op 10 punten. Als Valencia dan op bezoek komt in Amsterdam, moeten de Spanjaarden winnen om door te gaan. Bij winst komen zij namelijk op 11 punten en blijft Ajax op 10 steken.

Scenario 2: Ajax speelt gelijk tegen Lille

Bij dit scenario komt Ajax op 8 punten, evenveel als Chelsea en Valencia. Valencia heeft dan aan een zege op Ajax genoeg om over ze heen te gaan en door te bekeren. Maar goed, aan de andere kant heeft Ajax aan een gelijkspelletje genoeg. Door het resultaat in Valencia (3-0 voor Ajax) gaan zij namelijk door op basis van onderling resultaat.

Scenario 3: Ajax verliest van Lille

Mocht Ajax woensdagavond verliezen van Lille, is er eigenlijk nog steeds niet super veel aan de hand. Winst is dan genoeg om over Valencia heen te kruipen in de stand.

De 1-0 van Soler en de 1-1 van Kovacic:

De 1-2 van Pulisic:

De 2-2 van Wass: