Deur staat nog op kleine kier na verlies Ajax in Kopenhagen

admin • 21:49, 09-03-2017 / Laatste Update: 13:24, 08-01-2024

Ajax maakt nog een kleine kans om door te stomen naar de kwartfinales van de Europa League. Uit tegen FC Kopenhagen werd er onverdiend met 2-1 verloren. Een verlies, maar wel een verlies met een redelijke uitgangspositie. Wie weet kunnen de Amsterdammers het volgende week afmaken.

Vooraf beloofde het een behoorlijk pittig avondje te worden voor de Amsterdammers. En wat bleek: de rookwolken van het Bengaalse vuur waren nog niet opgetrokken, of de Denen hadden al gescoord. Na 26 seconden spelen werd met een simpel boogballetje Rasmus Falk vogelvrij gespeeld in het strafschopgebied. Hij kon rustig aanleggen om de bal hard in de verre hoek te jassen. In Europa kreeg Ajax nooit sneller een tegengoal.

Binnen 30 seconden zit hij al. 1-0 voor FC Kopenhagen #kopaja #voetbalinside pic.twitter.com/9BYfqEPhzb

— Voetbal Inside (@VoetbalInside) 9 maart 2017

Welcome to Smokenhagen, staat er. #kopaja pic.twitter.com/Fu3RTdPaDM

— Willem Vissers (@vkwillemvissers) 9 maart 2017

Ajax maakt geen indruk

In de minuten die volgden, zette Kopenhagen goed druk. Het onmachtige Ajax kwam niet verder dan achterin de bal rond te spelen in een slakkentempo. FC Kopenhagen kon het vaakst gevaarlijk worden. Na pas een half uurtje kon Ajax het 1e kansje opschrijven. Klaassen volleerde een metertje naast vanaf de rand van het 16-metergebied.

Toch scoren ze!

Ajax had ondertussen het speelveld wel wat naar voren opgeschoven en dat had resultaat. Klaassen gaf na een half uur vanaf de zijkant voor op de Deense spits Kasper Dolberg. Hij stond goed voor zijn man en kon de bal van dichtbij vanuit de lucht binnen prikken. Eigenlijk best knap, want er werd in oktober 2016 voor het laatst gescoord door een uitploeg in het Telia Parken.

GOAL! Dolberg scoort de gelijkmaker: 1-1 #kopaja #voetbalinside pic.twitter.com/EuJI48d4Zz

Buitenspelgoal

Vlak voor rust scoorde Falk nog een keer voor de thuisploeg, maar de aangever van zijn doelpunt had al buitenspel gestaan. De arbitrage had dat ook gezien, dus werd het doelpunt terecht afgekeurd. Donny van de Beek kreeg voor het rustsignaal na terugleggen van Amin Younes nog 2 keer de tijd om uit halen, maar faalde. Zijn 1e schot werd geblokt en het 2e rolde jammerlijk naast. Daardoor was het bij rust 1-1. Een stand waarvoor de Ajacieden waarschijnlijk van tevoren wel zouden tekenen.

Goed uit de startblokken

Na rust was de 1e kans voor Lasse Schöne, maar in plaats van de bal richting de verre hoek te krullen, ramde hij de bal veel te wild richting de goal; een afzwaaier. Ajax begon sowieso een stuk beter aan de 2e helft. Er was meer drive, meer overtuiging en meer daadkracht. Van de Beek kwam dankzij het goede spel ook nog dicht bij een voorsprong, maar na een mooie aanval kon keeper Olsen op het nippertje redding brengen.

Kopenhagen tegen de verhouding in op voorsprong

Toch scoorde Kopenhagen tegen de verhouding in. De 1e keer dat de Denen in de buurt van de goal van Onana kwamen was het meteen raak. Na ongeveer een uur spelen kopte Andreas Cornelius raak. Hij troefde Matthijs de Ligt af in de lucht.

Grote kans Klaassen

Ongeveer een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwamen David Neres en Hakim Ziyech nog binnen de lijnen, want die mochten niet starten van Bosz. Dat zorgde niet voor het nodige verschil. Al was Davy Klaassen 5 minuten voor tijd nog dichtbij de gelijkmaker. Hij zag doelman Olsen op z'n pad.

Pech voor Klaassen

Klaassen had nog meer pech. Dolberg leek namelijk een paar minuten voor tijd te scoren, maar volgens de scheids deed hij dat door een overtreding te maken. Zwaar bestraft, en dat vond Klaassen waarschijnlijk ook. Hij ging verhaal halen bij de scheidsrechter, maar die was daar niet van gediend: geel. Een gele kaart met consequenties, want daardoor mag Klaassen in de return niet meedoen.

Door de 2-1 reist Ajax met een nipte nederlaag weer terug naar Amsterdam. Volgende week (16 maart) mag Ajax thuis proberen de achterstand goed te maken voor een plek bij de laatste 8.