FIFA-baas: ‘In onze competities moeten spelers die protesteren tegen racisme bejubeld worden’

3 juni 2020

REUTERS

Gianni Infantino zegt dat spelers die protesteren tegen racisme niet bestraft, maar juist bejubeld moeten worden. Afgelopen weekend kreeg Jadon Sancho van Borussia Dortmund een gele kaart, omdat hij zijn shirt uitdeed en tekst toonde: ‘gerechtigheid voor George Floyd’ Ook Achraf Hakimi en Weston McKennie hadden deze tekst op een shirt staan.


De Duitse voetbalbond zei trots te zijn op de uitlatingen van de spelers, maar dat het wel tegen de regels was. "Om alle twijfel weg te nemen”, zegt Infantio, president van de FIFA. "In een competitie van de FIFA zouden deze demonstraties juist een applaus verdienen en geen straf.”

Gezond verstand
De tekst staat in een brief die de FIFA openbaar heeft gemaakt en naar alle voetbalbonden heeft gestuurd. In het statement staat ook dat ‘gezond verstand’ moet zegevieren. In de spelregels van de FIFA staat dat politieke, religieuze of persoonlijke teksten op het voetbaltenue verboden zijn. De Engelse voetbalbond heeft al gezegd dat ze het standpunt van de FIFA innemen. De Premier League begint op 17 juni weer.

UEFA
De UEFA zegt ook te kijken naar deze regel. "Als een speler in 1 van onze competities een tekst bij zich draagt of zich uit in een manier die symbool staat voor de gelijkheid van mensen, dan moet met de omstandigheden rekening gehouden worden”, aldus UEFA-baas Aleksandar Ceferin.