Fraude, corruptie en smeergeld: Precies 20 jaar geleden werd Sepp Blatter de FIFA-baas

8 juni 2018

ProShots

Precies 20 jaar geleden werd Sepp Blatter gekozen tot voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. In 2015 werd hij geschorst voor alle voetbalactiviteiten, want wat Blatter allemaal deed, is niet goed te praten. Frauduleuze zaken, lopende corruptieprocessen en het betalen en ontvangen van smeergeld. Hier een aantal schandalen voor je op een rijtje gezet.


Omkoping
De Kameroener Hayatou eiste een onderzoek naar de verkiezing van de Zwitser. Hayatou is een echte een topman binnen de wereldvoetbalbond. Hij stelde vast dat er fraude in het spel was, waar Blatter aan meedeed. En hoewel er elke keer bij een verkiezing van het houden van en wedstrijd weer twijfels waren over mogelijke omkoping, bleef Blatter de voorzitter van de FIFA.

Corrupte topmannen
Hayatou is niet de enige die Blatter beschuldigde. Ook toenmalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson zei dat Blatter corrupte topmannen binnen het bedrijf het hand boven het hoofd hield. Blatter negeerde de belangen van het voetbal, volgens Johansson, net als dat hij zei dat Blatter de reputatie van de FIFA erg zou schaden. Ook zei Johansson dat Blatter door zijn wantoestanden de wereldvoetbalvond blootstelde aan commerciële en financiële onzekerheden.

10 miljoen smeergeld
Een overschrijving van 10 miljoen euro aan smeergeld. Klinkt als een behoorlijk foute deal, of niet? Secretaris-generaal Jérôme Valcke bleek hiervoor gezorgd te hebben. Hij was de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter en zou in 2008 het geldbedrag op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Dit bizar hoge bedrag zou via via op rekeningen komen te staan, waardoor het WK van 2010 in Zuid-Afrika werd gehouden. Een oneerlijk zaakje dus...

Bakken vol met bankafschriften 
The Sunday Times kwam een aantal jaar geleden met bakken vol bankafschriften, e-mails en brieven aan die aantonen dat Qatar smeergeld betaalde voor de organisatie van het WK 2022. De FIFA had zogenaamd geloot, terwijl de Britse krant er dus achterkwam dat de FIFA omgekocht is. Er waren al twijfels genoeg over de keuze voor dit land, want Qatar is veel te heet om te voetballen. Bij temperaturen van 50 graden is er toch niet te sporten?

Omkopen is zo gepiept!
Hoewel Blatter niet aan al deze schandalen kan worden gelinkt, is het vreemd genoeg dat mensen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde daden of uitspraken doen, niet door Blatter werden teruggeroepen. Sterker nog, soms greep Blatter helemaal niet in en adviseerde hij hen zelfs om door te gaan. Zoals ook dit keer The Sunday Times er weer achterkwam dat de secretaris-generaal van de FIFA, Michel Zen-Ruffinen, zei dat hij topmannen kende die omkoopbaar zijn. 2 doen het voor geld, een 3e ‘kan je omkopen met vrouwen’, zei hij. De Britse krant kwam daarachter doordat een aantal van hun journalisten zich voordeden als lobbyisten