'De haat tegen een voetbalclub is psychologisch verklaarbaar: pure zelfhaat'
i

ANP

'De haat tegen een voetbalclub is psychologisch verklaarbaar: pure zelfhaat'

Robert Hüsken • 18:42, 29-09-2016 / Laatste Update: 16:10, 12-12-2023

Je kunt vinden wat je wil van een voetbalclub. Sommigen spreken van 020, anderen van 'die Kakkerlakken'. Maar échte haat is toch wat anders. Dat je zover gaat in de afkeer tegen een club dat je bijvoorbeeld varkenskoppen op het veld smijt. Of dat je met doodskisten op de tribune een minuut stilte houdt voor de 'ondergang van het voetbal'. Of met hatelijke spandoeken voor een spelersbus gaat zitten en zo ervoor zorgt dat de wedstrijd een kwartier te laat begint.

Leipzig

Dat gebeurt op dit moment in Duitsland aan de lopende band. Intense haat tegen RB Leipzig, de club die in 2009 uit de grond is gestampt door Red Bull. Wekelijks zie je wel berichten voorbij komen dat een tegenstander van Leipzig weer een krankzinnige actie heeft uitgevoerd. Zoals afgelopen weekeinde dus de blokkade van de spelersbus in Keulen. Vind ervan wat je wil, maar een bekende Duitse psycholoog probeerde het te verklaren. Hoe kun je een voetbalclub nou zo intens haten?

'Wie RB Leipzig haat, haat zichzelf'

De hoofdredacteur van Philosophie Magazins, Wolfram Eilenberger, schreef in die Zeit een interessante theorie. 'Wie RB Leipzig haat, haat zichzelf', stond er boven het stuk. Je eerste indruk is dan waarschijnlijk: wat een onzin. Toch is zijn gedachte erachter niet eens zo gek. "Psychologisch gezien is deze haat makkelijk te verklaren", schrijft Eilenberger. "Het is een eeuwenoude eigenschap van mensen dat de haat tegen vreemde dingen, voortkomt uit pure opgekropte zelfhaat."

Kijk ook naar de vluchtelingenproblematiek of naar de jodenhaat in Duitsland in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Mensen die het zelf minder goed hebben, zoeken sneller een zondebok. Het grootste voorbeeld is natuurlijk Adolf Hitler, die de joden ineens van de economische crisis de schuld gaf. Goed, zover gaat Eilenberger niet en wij al helemaal niet. Hij zegt: "Achter deze radicale acties tegen, in dit geval Leipzig, zitten de zorgen om hun eigen club. Dat past in het beeld van de mannen die in Keulen de bus van Leipzig blokkeerden. De échte fans in het stadion voelden zich in de steek gelaten, omdat de wedstrijd later begon. 'Wij zijn Kölner, en jullie niet', scandeerden ze."

Leipzig is de ideale zondebok

"De Traditionsfan probeert de gedachte te ontwijken dat zijn eigen club de logica van de globale markt helemaal kwijt is. Direct je eigen club daarom haten kan natuurlijk niet. Daarom is RB Leipzig de perfecte bliksemafleider en de ideale zondebok. Gezien de Engelse overmacht in de voetbalwereld, wordt er koortsachtig gekeken naar mogelijkheden om investeerders of andere financierders te vinden. De vraag is: zijn de huidige traditieclubs, die zorgvuldig zijn opgebouwd met een hele historie, nog wel in staat om in deze wereld op het hoogste niveau mee te kunnen concurreren?"