Hoe werkt de EK-kwalificatie en wat had die Nations League er ook alweer mee te maken?
i

Getty Images

Hoe werkt de EK-kwalificatie en wat had die Nations League er ook alweer mee te maken?

admin • 13:14, 20-03-2019 / Laatste Update: 07:24, 07-01-2024

Het Nederlandse elftal begint donderdag zijn jacht op een ticket voor het EK van 2020. Nadat 'we' er in 2016 in Frankrijk niet bij waren en ook het WK 2018 in Rusland mistten mag het nu toch hopelijk wel weer een keer gaan gebeuren voor Ronald Koeman en zijn mannen.

De weg richting het EK is misschien een beetje ingewikkeld. Niet zozeer qua tegenstanders en wedstrijden, maar meer door de hernieuwde opzet van de EK-kwalificatie in combinatie met de Nations League.

Want wat had dat toernooi nou ook alweer te maken met de kwalificatie voor Euro 2020? We leggen het je allemaal graag nog een keer van A tot Z uit.

EK-kwalificatie

We beginnen simpel. Er gaan 24 landen meedoen aan het EK 2020. Normaal gesproken is het gastland automatisch geplaatst voor het toernooi. Omdat komend EK voor het eerst door heel Europa wordt gespeeld, is dat dit jaar niet het geval. Daarom moeten alle 55 landen zich zien te kwalificeren.

Dat wordt dus gedaan via de EK-kwalificatie, die donderdag begint. Eigenlijk kunnen we over de opzet van de kwalificatie heel kort zijn. Er zijn 10 groepen met 5 of 6 landen daarin. Alle nummers 2 uit die groepen plaatst zich uiteindelijk voor het EK 2020. Simpel toch? Ben je even kwijt wie er ook alweer in welke groep zat? Kijk het hier nog eens rustig na.

The route to #EURO2020 has been mapped out! 🗺️

Which are the 3 toughest groups? pic.twitter.com/fzP8mReLn9

— UEFA EURO 2020 (@UEFAEURO) 2 december 2018

Play-offs?

Je was misschien altijd gewend dat je via de EK-kwalificatie ook nog een plek in zogenaamde play-offs kon afdwingen. Voor de kwalificatie voor het EK van 2016 was dit bijvoorbeeld nog het geval als je 3e werd in je poule. Dat is dit keer niet het geval. Toch worden er wel play-offs gespeeld. Maar hoe kwalificeer je je daar dan voor?

Nou, daar komt dus de Nations League om de hoek kijken. Dit is waarschijnlijk het meest lastige deel van heel dit verhaal over de kwalificatiereeks, dus let even goed op! Wat heeft die Nations League nou ook alweer precies te maken met de EK-kwalificatie?

Nations League

De Nations League hangt als een soort wolk boven de EK-kwalificatie. Zoals je misschien nog wel weet werd de Nations League gespeeld in 4 divisies. In divisie A speelden de grote landen, in divisie D de voetbaldwergen.

De uitkomsten van de Nations League waren al van invloed op de loting voor de EK-kwalificatie. De 4 groepswinnaars van de hoogste divisie A werden namelijk automatisch groepshoofd van hun EK-kwalificatiepoule en zitten dus 'maar' met 5 landen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te bedenken dat je dan meer kans hebt om bij de beste 2 terecht te komen dan in een poule met 6 landen.

Poulewinnaars 

In elk van die 4 divisies waren weer 4 poules tijdens de Nations League. In elk van die poules zijn 4 poulewinnaars gekomen. Welke landen waren dat ook alweer?

Divisie A: Portugal, Engeland, Zwitserland, Nederland

Divisie B: Oekraïne, Denemarken, Bosnië-Herzegovina, Zweden

Divisie C: Finland, Noorwegen, Schotland, Servië

Divisie D: Georgië, Wit-Rusland, Macedonië, Kosovo

Heel kort door de bocht kunnen we zeggen dat deze 16 landen zich al hebben geplaatst voor de play-offs. In elke divisie spelen de groepswinnaars in maart 2020 tegen elkaar. De winnaar plaatst zich voor het EK 2020.

Grote kans dat Oranje zich plaatst 

Wanneer je iets minder kort door de bocht gaat zul je bedenken dat de kans best wel mega groot is dat de grote landen uit divisie A wel bij de eerste 2 in hun EK-kwalificatiepoule komen en zich dus rechtstreeks plaatsen voor het EK. Het is een beetje onzinnig om die landen ook nog eens een play-off te laten spelen, toch?

Dat klopt. Daarom is het zo geregeld dat wanneer een van de bovenstaande 16 landen zich via de EK-kwalificatiepoule plaatst voor Euro 2020, de plek in de play-offs wordt overgenomen door het best presterende land uit de betreffende divisie die zich NIET heeft geplaatst via de EK-kwalificatie. Let op! Het gaat dan om het best presterende land uit de afgelopen Nations League!

Wat was de Final Four dan in godsnaam?

En er was ook nog iets met de Final Four. Wat was dat ook alweer? Dit was het toernooitje tussen de groepswinnaars van divisie A. Deze wordt aankomende zomer gehouden in Portugal. Het beste land van dat toernooi mag zich winnaar van de Nations League noemen.

Je moet wel weten dat de Final Four verder in principe niets te maken heeft met de EK-kwalificatie. Wanneer de winnaar van de Nations League zich per ongeluk niet voor het EK plaatst via de kwalificatie, moeten zij alsnog deelnemen aan de play-offs.

CONFIRMED: #NationsLeague semi-finals!

Who will reach the final?

🇵🇹🆚🇨🇭

🇳🇱🆚🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 pic.twitter.com/ayMwIdASXs

— UEFA EURO 2020 (@UEFAEURO) 3 december 2018

Belangrijke data richting het EK 2020 

21-23 & 24-26 maart - Speelronde 1 en 2

7-8 & 10-11 juni - Speelronde 3 en 4 (Nederland speelt tijdens deze data de Final Four en dus geen kwalificatie)

5-7 & 8-10 september - Speelronde 5 en 6

10-12 & 13-15 oktober - Speelronde 7 en 8

14-16 & 17-19 november - Speelronde 9 en 10

22 november 2019 - Loting play-offs

26-28 maart 2020 - Halve finale play-offs

29-31 maart 2020 - Finale play-offs

Snap je het?

We hopen dat we je weer een beetje wijzer hebben kunnen maken in de wondere wereld van de EK-kwalificatie en de Nations League. De UEFA heeft goed zijn best gedaan om het ingewikkeld te laten lijken, maar als je het snapt is het best een leuk concept.

Eigenlijk is de kern van de boodschap dat Nederland gewoon bij de eerste 2 moet eindigen. Gezien de poule waarin Oranje zit, moet dat gewoon lukken. Statistiekenbureau Gracenote berekende al dat Nederland een kans van 86% heeft om zich direct te plaatsen voor het EK. Laten we daar dus maar van uitgaan!