Pleuris breekt uit in België om ‘seksist’ die WK-lied mag schrijven

20 november 2017

EPA

In tegenstelling tot Nederland gaat België wel bij het WK. En daar hoort natuurlijk een WK-lied bij. Onze Zuiderburen hebben rapper Damso uitgekozen om het WK-lied te schrijven, maar dat is in Wallonië niet met gejuich ontvangen. De Brusselse rapper zou seksistisch zijn.


Dat is volgens de columniste Viviane Teitelbaum in deze tijden van #MeToo een slecht signaal naar de jeugd, meldt Het Nieuwsblad. In haar Franstalige blog geeft Teitelbaum de rapper dan ook een virtuele rode kaart.

"Je moet zijn teksten eens lezen. Ik durf ze zelfs hier niet te citeren. De voetbalwereld zou net een voorbeeld moeten stellen aan jongeren. Maar nu doet de Belgische Voetbalbond het tegenovergestelde. Ze promoten iemand die het gebruik van drugs aanmoedigt, aanranding toejuicht en aanzet tot geweld."

Damso blijft
Ondanks de kritiek komt er geen andere artiest om het WK-lied te gaan componeren. "We gaan niet terugkomen op onze beslissing", reageert de Voetbalbond. "Natuurlijk, als je een aantal van zijn teksten uit de context rukt - en dat geldt voor andere artiesten net zo goed als voor Damso - kunnen die op een bepaalde manier geïnterpreteerd worden. Maar wij betreuren dat er nu al ophef is over een liedje dat pas in april zal worden uitgebracht. En uiteraard hebben we controle over de teksten. Het is duidelijk dat het WK-lied de boodschap zal moeten uitstralen die wij willen dat het uitstraalt. Damso is, net zoals zijn voorgangers Stromae en Dimitri Vegas & Like Mike, een jonge Belg die veel succes heeft bij de jongeren. En bovendien is het een artiest met een immigratieachtergrond, net zoals veel van onze internationals."