Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili willen WK 2030 ook samen organiseren

27 juli 2022

Proshots
Argentinie Chili Paraguay Uruguay Kandidaat Organisatie WK 2030

Tof! Uruguay, Argentinië, Paraguay én Chili willen in 2030 gezamenlijk het WK voetbal organiseren. Dit bevestigde de Uruguayaanse voetbalbond (AUF) woensdag. Nooit eerder kwam het voor dat een WK in meer dan 2 verschillende landen werd gehouden.


Het WK 2026 heeft qua dat een primeur met 3 gastlanden: VS, Mexico en Canada. Vanaf dat jaar nemen liefst 48 landen deel aan het toernooi.

Bekend grondgebied
Het is in 2030 precies 100 jaar geleden dat Uruguay de 1e editie van het WK organiseerde. De gastheren wonnen dat toernooi door in de finale met 4-2 af te rekenen met Argentinië. Voor Chili is een WK organiseren ook een 'bekend verhaal'. Zij deden dat eerder in 1962.

Argentinië was 1 keer WK-organisator en de wat oudere mensen onder ons weten precies hoe dat afliep. In 1978 werd het land wereldkampioen door na verlenging Nederland te verslaan (3-1, iets met een bal op de paal). Voor Paraguay is het organiseren van een eindtoernooi een primeur.

De 4 Zuid-Amerikaanse landen zijn niet de enige de gezamenlijk strijden voor het binnenhalen van het toernooi. Spanje en Portugal gaan samen een poging wagen, net als Roemenië, Servië, Griekenland en Bulgarije. Ook Marokko wil zich kandidaat stellen om het WK 2030 te mogen organiseren.

Wanneer begint WK 2022?
In 2022 is het WK in Qatar. Nederland opent het WK op 21 november in Doha. Senegal is dan in het Al Thumama-stadion de tegenstander.