20 jaar na Hillsborough-ramp durft Engeland weer te praten over staanplaatsen in stadions
i

Pro Shots

20 jaar na Hillsborough-ramp durft Engeland weer te praten over staanplaatsen in stadions

Martijn Baars • 11:27, 26-06-2018 / Laatste Update: 19:22, 04-01-2024

Tribunes in Engelse stadions zijn al bijna 20 jaar 'all-seaters'. Geen enkele club mag staanplaatsen gebruiken sinds in 1989 een paniekaanval in het Hillsborough stadion van Sheffield Wednesday 96 Liverpool-supporters het leven kostte. Bijna 20 jaar later durven ze in Engeland weer zachtjes te praten over de herinvoering van staanplaatsen.

West Bromwich Albion, inmiddels gedegradeerd naar het Championship, had al een verzoek ingediend om een pilot te proberen, maar dat idee is afgekeurd. Toch is de sportminister (Tracey Crouch) aan het onderzoeken of het in de toekomst toch weer mogelijk is voor fans om te staan in stadions. 112.000 fans hebben al een petitie getekend om staanplaatsen weer her in te voeren.

Dreigementen

Crouch zegt tegen de BBC 'open minded' te zijn over gesprekken over dit onderwerp. Maar ze is ook teleurgesteld in de reactie van fans op social media. Toen ze het plan van West Brom afkeurde, kreeg ze seksuele en fysieke dreigementen op haar bordje. Ook omdat ze zei dat 'een luidruchtige minderheid' alleen de staanplaatsen wil hebben. Van die uitspraak heeft ze spijt.