Athletic vernedert Barcelona in Supercup

Athletic vernedert Barcelona in Supercup

02:03, 15-08-2015 / Laatste Update: 11:40, 15-01-2024

FC Barcelona heeft vrijdag een zeldzaam zware nederlaag moeten incasseren. De Catalaanse grootmacht verloor in Baskenland de eerste confrontatie met Athletic Bilbao in de strijd om de Spaanse Supercup met grote cijfers: 4-0. Daardoor lijkt de droom van Barcelona om opnieuw zes prijzen in één kalenderjaar te pakken in duigen te vallen. De winnaar van de Spaanse 'dubbel' en de Champions League moet maandag tijdens de return in het eigen Camp Nou vijf keer scoren om de prestatie uit 2009 te kunnen

Drie dagen na de spectaculaire winst van de Europese Supercup ten koste van Sevilla (5-4) bleek dat de ploeg van trainer Luis Enrique niet zo ongenaakbaar is als wordt gedacht. Vooral de defensie met daarin de Belg Thomas Vermaelen werd in stadion San Mamés bij vlagen zoek gespeeld door de verliezend bekerfinalist van afgelopen seizoen.

Hoogtepunt van de wedstrijd was de eerste treffer, in de dertiende minuut van Mikel San José. De middenvelder kreeg de bal in de middencirkel voor zijn voeten en trapte die van 48 meter over Marc-André ter Stegen, die ver voor zijn doel stond. In de tweede helft liep Athletic Bilbao aan de hand van spits Aritz Adúriz over Barcelona heen. De 34-jarige Bask scoorde met een krachtige kopbal, een van richting veranderd schot en uit een strafschop, veroorzaakt door Dani Alves. Aan de andere kant bleef de gevreesde Catalaanse aanvalslinie, zonder de zieke Neymar, droog staan. Pedro raakte de lat, maar dichterbij kwam Barcelona niet.

Net als dinsdag in Tbilisi tegen Sevilla moest Barcelona vier doelpunten incasseren. In april 2001 kreeg de ploeg voor het laatst twee keer op rij vier treffers tegen.