Australische voetbalbond zamelt geld in voor opgesloten voetballer
i

EPA

Australische voetbalbond zamelt geld in voor opgesloten voetballer

Brian Vesseur • 10:12, 05-02-2019 / Laatste Update: 13:12, 05-01-2024

Hakeem Al Araibi zit al ruim 2 maanden vast in een Thaise gevangenis. De Australische spelersvakbond (PFA) heeft nu een inzamelingsactie opgezet om geld te vragen voor de voetballer uit Bahrein. Volgens velen zit Al Araibi namelijk onterecht vast.

De PFA wil zoveel mogelijk geld ophalen om een Thaise mensenrechtenadvocaat te kunnen inhuren. De nationale voetbalbond van Australië beloofde meteen 10.000 dollar te storten. Bahrein heeft om uitlevering gevraagd van Al Araibi, die in zijn geboorteland een celstraf van 10 jaar moet uitzitten vanwege vermeende vernielingen. Daarover later meer.

Politiek asiel in Australië

De voormalig international van Bahrein vluchtte in 2014 naar Australië, waar hij politiek asiel kreeg en inmiddels voetbalt voor de club Pascoe Vale FC. Al Araibi verscheen maandag, met zijn voeten geboeid, voor de rechter in Bangkok die zich over het uitleveringsverzoek buigt. ,,,Alsjeblieft Australië, laat me niet naar Bahrein sturen. Bahrein zal me niet verdedigen'', riep hij naar verslaggevers.

En dat is toch een bijzondere uitspraak, aangezien de voetbalbond uit Bahrein via de FIFA ook meehelpt. Wat gebeurt er dan achter de schermen?

Hierom zit hij vast:

Al Araibi werd eind november op het vliegveld van Bangkok opgepakt toen hij daar met zijn vrouw op huwelijksreis wilde gaan. Bahrein heeft om uitlevering gevraagd. Volgens de autoriteiten van dat land moet de international nog een celstraf van 10 jaar uitzitten, omdat hij bij protesten tegen het regime vernielingen zou hebben aangericht. De rechtsgeldigheid van dat vonnis wordt betwist.